Romney bedobta alelnökjelöltjét, Paul Ryant

2012.08.11. 15:03

Így zajlik az előválasztás

A képviselőház költségvetési bizottságának elnökét, Paul Ryan wisconsini képviselőt választotta alelnökjelöltjének, jelentette be Mitt Romney, a republikánusok leendő elnökjelöltje a virginiai Norfolkban, stílszerűen a USS Wisconsin fedélzetén két héttel az augusztus 27-én rendezett tampai republikánus konvenció előtt.

A hivatalos bejelentés és bemutatás magyar idő szerint szombat délután nem sokkal három óra után történt, de már előtte kiszivárgott, hogy Romney Ryant választotta, sőt Ryan beszédének részletei is megjelentek a sajtóban még a beszéd megtartása előtt. „Büszke vagyok arra, hogy olyan emberrel mellé állok, aki megérti, hogyan lehet munkahelyeket teremteni gazdaságunkban, és tapasztalatból tudja, hogy a kisvállalkozók önerőből építik üzletüket” – mondta például Ryan, aki a felelősségvállalás fontosságát is hangsúlyozta.

Nem sokkal fél négy előtt Obama elnök kampánymenedzsere, Jim Messina közleményt adott ki, amiben nemtetszését fejezte ki a Ryan jelölése  miatt. „Még kongresszusi tagként Ryan jóváhagyta Bush nemtörődöm gazdasági stratégiáját, amely robbanásszerűen növelte a hiányunkat és tönkretette a gazdaságunkat. Most a Romney-Ryan páros visszavinne minket ugyanoda, megismételve ugyanazokat a katasztrofális hibákat” – fogalmaz a közlemény.

Romney nagy meglepetést nem okozott azzal, hogy az elmúlt hetekben az egyik legesélyesebbnek tartott Ryant  nevezte meg. A wisconsini képviselő több szempontból sem számít a leginkább biztonsági választásnak, jelölése kockázatokat is rejt magában, de esélyt ad a volt massachusettsi kormányzónak, hogy a kezébe vegye a kezdeményezést, és felrázza kampányát.

Érett a bejelentés

Már korábban sejthető volt, hogy Romney úgy számol, hogy az olimpia és a jelöltségét hivatalossá tevő konvenció között magára irányítsa a figyelmet, amire szüksége is van. A volt massachusettsi kormányzó ugyan harmadik hónapja gyűjt jelentősen több pénzt Obamánál a kampányra, azonban a felmérések egyértelműen a regnáló elnöknek kedveznek. Obama a RealClearPolitics szerint országosan 4,2 százalékkal vezet, de ennél sokkal fontosabb, hogy a fontos csataterek nagy része is neki áll.

A július megviselte Romney népszerűségét, a republikánus jelölt külföldi körútjából is a tömérdek baki marad majd meg a közvéleményben. Romney-nak most Ryan bejelentésével legalábbis esélye van megváltoztatni a narratívát.

Már elindult a Romneyryan.com nevű új közös honlapjuk, Romney pedig feltehetően Ryannal karöltve a bejelentés után négynapos körútra indul Virginiában, Észak-Karolinában, Floridában és Ohióban.

Költségvetési szakértő

Mindenképpen kuriózum, hogy először választott az egyik elnökjelölt 1984 óta (akkor Walter Mondale döntött Geraldine Ferraro mellett) kongresszusi képviselőt maga mellé, de az elmúlt hetvenöt évben is csak elvétve kerültek képviselők alelnökjelölti pozícióba. A republikánusok egyik fiatal erősségének tartott, fiskális konzervatív Ryan 28 évesen került be a kongresszusba, és tizennégy éve dolgozik wisconsini képviselőként.

Nagy kérdés, hogy első körben Ryan mennyit érhet Romney-nak Wisconsinban, ahol a RealClearPolitics összesítése szerint Obama 5,4 százalékkal vezet a felmérésekben, 2008-ban viszont még 14 százalékos különbséggel nyert meg.

Ugyanakkor alelnökjelöltként nem kizárólag államával, hanem elsősorban költségvetési, pénzügyi területeken tudná megerősíteni Romney kampányát. A 42 éves költségvetési szakértő nevéhez fűződik a republikánusok alternatív, Obamáéval szembeállított költségvetésének 2011-es és idei verziója is. Kiválasztása egyértelműen jelzi Romney szándékát, hogy a gazdasági helyzetre, és az eltérő megoldási javaslatokra helyezze a hangsúlyt, egyben gyakorlatiasabb víziót mutathat arról, mire készülne elnökként.

Emellett a fiatalabbak körében is szavazatokat remélhetnek Ryantől. Obama egészségügyi reformjának is egyik leghangosabb kritikusa a Házban, emellett várhatóan mozgósítani tudja a hagyományos konzervatív bázis egy részét.

Ugyanakkor országosan viszonylag ismeretlen, ráadásul közgazdászként nem kimondottan érdekes karakter a média és a nagyközönség számára. Habár gazdasági kérdésekben meggyőzően tud érvelni, de nem lehet a legkarizmatikusabb szónoknak nevezni. A költségvetési javaslatát pedig a demokraták a szegények elleni csapásnak tartják, és Ryan a népszerűtlen kongresszushoz is erősen köthető, így újabb támadási felületet nyit Romney kampányában.

Nő, latino, csataterek

A Politico forrásai szerint Romney már egy ideje meghozta a döntést, ugyanakkor másokat is esélyesként tartottak számon hivatalosan, hogy ne szivárogjon ki idő előtt a hír.

A médiában Romney lehetséges alelnökjelöltjének tartott politikusokról, köztük Ryan mellett az Ohióban vagy Floridában erős Rob Portman és Marco Rubio szenátorokról, vagy az Egyesült Államok első latino kormányzójáról, Susana Martinezről korábbi cikkünkben olvashat bővebben>>>  • Tippek
  • Árfolyam