Romney szombaton nevezi meg alelnökét

2012.08.11. 08:18

Mitt Romney szombaton hozza nyilvánosságra, hogy kit választ alelnökének, ha megnyeri az amerikai elnökválasztást – jelentette be kampánystábja helyi idő szerint péntek éjszaka.

Barack Obama amerikai elnök leendő hivatalos republikánus kihívója egy norfolki rendezvényen, közép-európai idő szerint 16 órakor nevezi meg alelnökét. Kampánystábja nem árulta el, hogy kit választott, de Romney a szóba jöhető jelöltek szűk köréből válogatott, köztük található többek között Paul Ryan wisconsini kongresszusi képviselő, Rob Portman ohiói szenátor és Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó is. A Republikánus Párt egyik névtelenül nyilatkozó vezetője szerint valószínűleg Paul Ryan lesz Romney alelnökjelöltje.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Obama népszerűség tekintetében biztosan vezet Romneyval szemben. Reuters és az Ipsos adatai szerint a hivatalban lévő elnök három hónappal a választások előtt 49:42 százalék arányban vezet a volt massachusettsi kormányzóval szemben. A The Washington Post és az ABC News televízió közös felmérése még ennél is nagyobb előnyt mért a hivatalban lévő elnöknek. Ugyanakkor Romney már harmadik hónapja gyűjt több pénzt, mint Obama. A november 6-i elnökválasztás a legdrágább lehet a történelemben.