Négy év múlva rend lesz

2012.08.28. 13:08

2016-tól új szabályok szerint választhatják a delegáltakat, dőlt el hétfőn a republikánus elnökjelölőgyűléssel párhuzamosan zajló bizottsági üléseken. Romney kampányának vezényletével sikerült keresztülverni az eljárási szabályok a jövőbeni jelölt számára kedvező megváltoztatását. Romney-ék terve szerint a 2016-os előválasztások nyertese, ha már elég küldöttet szerzett ahhoz, hogy a jelölőgyűlés az első körben jelöltté válassza, rendelkezhetne a többi küldöttről is. Ez végül nem teljesen így lett, de azért rend lesz.

A Romney-terv lényege az volt, hogy elkerüljék az idén történteket. A republikánus vezetés nagy bánatára Ron Paul stábja és hívei alaposan kitanulták a párt eljárási szabályait, így több államban is megszerezték a küldöttek többségét. Ezért álltak elő Romney-ék az extrém tervvel, hogy a győztes jelölt stábja egymagában dönthessen a küldöttekről, azokat ne pártkaukuszokon válasszák meg az előválasztások után.

Romney-ék tervét több küldött - és nem csak Ron Paul hívei, hanem a konzervatívok is - támadták, mert azt túlzott hatalomközpontosításnak érezték. Már annak a veszélye is fennállt, hogy a vita élő főműsoridőben, a jelölőgyűlésen robban ki, így a pártvezetés szempontjából igazán szívderítő, hogy végül zárt ajtók mögött sikerült rendezni a kérdést.

A kompromisszum alapján - amit pénteken szentesíthet a jelölőgyűlés - a delegáltakat a jövőben is állami és megyei szinten választhatják majd meg, a pártközpont beavatkozása nélkül. Viszont a mostani gyakorlattal szemben a küldötteknek a jelölőgyűlésen kötelező lesz arra a jelöltre szavazniuk, akinek a küldöttei. Ha nem így tennének, szavazatukat akkor is a jelöltre leadott szavazatként értékelnék.

Hogy értsük a problémát: idén Ron Paul kampányának több államban is sikerült Romney küldötti helyeire is saját embereiket beültetni. Ha most az új rendszer volna érvényben, nekik szimpátiájuktól függetlenül is Romney-ra kéne szavazniuk.