Romneynak van honnan feljönnie

2012.09.03. 00:12

Most, hogy véget ért a republikánus konvenció, melynek a hatásai egyelőre még kimutathatatlanok a felmérésekben, nézzük, honnan indul neki Mitt Romney a választásoknak.

Az amerikai választási rendszer nem közvetlen, vagyis az elnököt nem egyszerű többségi szavazással választják meg. A szavazók valójában államonként adják le a szavazataikat, majd az államonként elnyert elektorok – összesen 538-an – választanak elnököt. Magyarán, a győzelemhez 270 elektort kell szerezni. A rendszer következménye, hogy a választások valójában egy tucatnyi államban, az úgynevezett csatatéren dőlnek el.

emap curr

Az államok többsége hagyományosan republikánus vagy demokrata. Mivel a demokraták az elektorokban gazdag keleti és nyugati párti államokban erősebbek, míg a republikánusok a kevésbé népes középső és déli államokban, a demokraták jellemzően előnyből indulnak. A Real Clear Politics – az ő programjukat használjuk a modellezéshez – számításai szerint szerint például Obama 221, Romney 191 elektori szavazattal indul neki a versenynek amiből 176, illetve 134 betonbiztos.

A térkép ennél kiegyensúlyozottabb szokott lenni, a klasszikus vörös-kék felosztást éppen Barack Obama rajzolta át 2008-as győzelmekor, amikor két, hagyományosan republikánus államban, Virginiában és Észak-Karolinában is nyerni tudott.

emap ovm

Ha Romney egyáltalán el akar gondolkodni a győzelemről, a két állam közül legalább Észak-Karolinát vissza kell szereznie. Ha valóban nyerni akar, akkor Virginiát és az ingadozó Floridát is. Ezen kívül még nyolc, jellemzően ingadozó államról szól a játszma. Nézzük, mely államokat kell megszereznie Romneynak november 7-én, ha nyerni akar.

Virginia és Észak-Karolina nélkül szinte lehetetlen nyerni, de úgy is nehéz, ha Florida Obamára szavaz. A két hagyományos republikánus állam mellett tehát a legfontosabb feladat a New Yorkkal holtversenyben a negyedik legtöbb, 29 elektort adó állam megszerzése. De még ez is kevés a győzelemhez. Innen három irányba indulhat.

Nyugat

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján a legkecsegtetőbb lehetőség, ha Coloradóra, Iowára és alelnökjelöltje, Paul Ryan szülőállamára, Wisconsinra koncentrál. Ebben a három államban összesen 25 elektori szavazat szerezhető, ami a floridai, virginiai és észak-karolinai 57 elektori szavazattal együtt már elég volna a győzelemhez.

emap west

A végeredmény: Romney 273, Obama 265

Ohio

Az ipari rozsdaövezet egyik legnépesebb államaként Ohio és 18 elektori szavazata a leghagyományosabb csatatérállam. Éppen ezért Romney stábja itt nem számíthat arra, hogy Obamáék ne várnának támadást. Vagyis Ohio megszerzése az egyik legdrágább befektetés, itt rengeteg pénzt szoktak elkölteni a kampányok a választók meggyőzésére. Ráadásul Ohio egymagában még csak nem is elég, még négy elektori szavazatot meg kell hozzá szerezni. Ez a négy elektor jöhet a nyugati stratégia bármelyik államából, vagy az inkább Obamának álló, de jelentős mormon lakosságú Nevadából. Vagy New Hampshire-ből, a keleti part egyetlen olyan államából, ahol reális esélyei lehetnek egy republikánus fordításnak.

emap ohnh

A végeredmény: Romney 270, Obama 268

Kelet

A keleti stratégia inkább csak gondolatkísérlet, mint realitás. Csak azért játszunk el vele, mert Romney maga keleti parti politikus, akinek esélye lehet New Hampshire megszerzésére, és mert New Jersey-t éppen egy nagyon népszerű republikánus kormányzó vezeti. A harmadik ok, ami gondolatkísérletre késztet, hogy Obama népszerűsége drasztikusan zuhant a hét elektort adó Connecticutban, ami szomszédos azzal a Massachusettsel, ahol Romney sikeres kormányzó volt. Obama négy éve 22 százalékkal nyert Connecticutban, de most a felmérések szerint csak hét százalékkal vezet. Ez pedig nagy erőfeszítések árán már megfordítható. és az így összeszedhető 25 elektori szavazat elég is volna a győzelemhez.

emap east

A végeredmény: Romney 273, Obama 265

Virginia nélkül

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy két hónappal a választások előtt még aligha lehet messzemenő következtetéseket levonni a közvélemény-kutatásokból. De a kiinduló helyzet elemzésekor nem tekinthetünk el az aktuális állástól, és eszerint Romney-nak egyelőre még Virginia és Florida visszaszerzésén is dolgoznia kell. Nézzük, mi van, ha ez nem sikerül. Először vegyük a republikánus szempontból kisebbik katasztrófát, ha a 13 elektort adó Virginia marad demokrata.

Ez esetben nincs mese, a Romney-nak mélyen a zsebébe kell nyúlnia és meg kell nyernie Ohiót. Az ohiói 18 elektori szavazat nélkül nincs reális esély a győzelemre. Ezen kívül nyerni kell Wisconsinban, a hiányzó hét elektori szavazatot pedig vagy Coloradóból,

emap ohco

vagy Iowából és New Hampshireből kell összevadászni.

emap ohia

Végeredmény: Romney 272 vagy 273, Obama 265 vagy 266

Florida nélkül

Ha a republikánusoknak sikerül visszaszerezniük a hagyományosan republikánus Virginiát, de elbukják a legnagyobb ingadozó államot, Floridát, egyre irreálisabb forgatókönyveket kapunk. Florida 29 elektori szavazata nélkül Romney stábjának az egész térképen nagy diadalokat kell aratnia a győzelemhez. Meg kell szerezniük a megszerezhető három középnyugati államot, Wisconsint, Iowát és Coloradót, meg kell szerezniük Ohiót és még Nevadát és New Hampshire-t is. Vagyis szinte az összes államot, ahol legalább minimális esélyük van a fordításra.

emap hm1

Végeredmény: Romney 272, Obama 266

Ha pedig beüt a krach, és Florida mellet Virginiát is bukják a republikánusok, már csak a csoda segíthet. Ezt a forgatókönyvet egy, az amerikai fociból vett hasonlattal Hail Marynek kereszteltük el. Így hívják azt, amikor pár másodperccel a meccs vége előtt, amikor már csak egy touchdownnal lehet fordítani, az irányító vaktában behajítja a labdát a célterületre és imádkozik a szűzanyához. Romney esetében a szűzanya szülőállama, Michigan, ahol édesapja a hatvanas években kormányzó volt. Kevés esélyt látunk rá, hogy imái meghallgatásra találjanak, mert Michigan az autógyártásból él, Romney pedig a kampányban folyamatosan bírálja Obamát, amiért adómilliárdokkal támogatta a csődbe ment autógyárakat. Ha mégis megtörténne a csoda, így nézne ki a térkép.

emap hm2

Végeredmény: Romney 275, Obama 263

Hogy ezek után milyenek Romney esélyei? Két hónappal a választás előtt nehéz megmondani. De a kiinduló helyzet sok jót nem igér. A térkép alapján Obamát csak kemény küzdelemben lehet legyőzni.