Obama többet kalapozott, mint Romney

2012.09.10. 20:02

Obama augusztusban megelőzte a pénzgyűjtésben republikánus ellenfelét, Mitt Romney-t. A múlt hónapban Obama 114 millió dollárt tudott összekalapozni, míg ellenfele 111, 6 milliót gyűjtött. Júliusban még nagyon nagy előnnyel vezetett Romney, hiszen a jelenleg elnök mindössze 75 milliót kapott híveitől, hogy reklámokra elszórja.

Hiába sikerült azonban jól Obamának az augusztus, azért a republikánusok még mindig több pénzből gazdálkodhatnak, hiszen különböző republikánus szervezetektől jelentős támogatást kaptak még a kampány kezdetén, így jelenleg is 168,5 millió, azonnal mozgósítható és bevethető dollárjuk van, míg Obama kampánystábja hónapról hónapra él.

Obama már vezet

Öt százalékpontra növelte előnyét az újraválasztásáért küzdő Barack Obama amerikai elnök republikánus kihívójával, Mitt Romney-val szemben legalábbis a Gallup közvélemény-kutató intézet szerint. A közvélemény-kutatás statisztikai hibahatára 2 százalékpont.

A Gallup szerint Obama 49, Romney pedig 44 százalékos támogatottságot élvez az amerikai választók körében. Ekkora különbséget július eleje óta nem mért az intézet a két elnökjelölt között.

A demokraták múlt heti, charlotte-i országos konvenciója előtt és közvetlenül az azt megelőző, hasonló, tampai republikánus tanácskozást követően a Gallup szerint Obama egyetlen százalékponttal, 47:46 arányban vezetett riválisa előtt.

Romney esetében a CNN és az ORC International közös felmérésének múlt kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint mindössze 1 százalékpontos növekedés volt kimutatható a republikánus konvenció után. A republikánus elnökjelölt támogatottsága 47-ről 48 százalékra javult Obama 49 százalékával szemben.

Mivel a konvenciók időpontja meglehetősen későre került a kampányban, elemzők szerint nem is volt várható, hogy a jelöltek népszerűségében olyan jelentős, két számjegyű növekedés következzen be, mint amilyet Bill Clinton esetében az 1992. júliusi, New York-i demokrata konvenció után mértek. A demokrata párti politikusnak, akit abban az évben elnökké választottak, 16 százalékos javulást sikerült elérnie.