Obamáéknak fontos lett az alenökjelölti vita

2012.10.12. 00:54

Így zajlik az előválasztás

„Akár az elnökválasztás kulcsfontosságú pillanata is lehet” – írja a Washington Post a csütörtök esti, magyar idő szerint péntek hajnali háromkor kezdődő alelnökjelölti tévévitáról.

De félre a tréfát. Az alelnökjelölti vita, vagy akár az alelnökjelölt személye ritkán fontos. Sőt. Az alelnök nem fontos. A toposz szerint ugyan egy szívdobbanásnyira van az elnökségtől (az elnök halála esetén az alelnök ül az elnöki székbe), de az HBO-n futó vígjáték, a Veep túlzásai ellenére is hitelesebb képet ad szerepéről. „Sue, hívott az elnök? Nem? Nem.”

John McCain nem Palin miatt bukott el, ahogy az idősebb Bush sem Dan Quayle miatt. Pedig Palin még érdekes is volt, és tapasztalatlansága ígért és okozott is izgalmakat. Pláne, hogy Joe Biden is hajlamos a hibára, ami most is kockázatot jelent.

De Joe Biden, hogy megint a Postot idézzük, nem kispályás. Negyven éve politikus, még Ronald Reagan alatt lett a szenátusi igazságügyi bizottságának elnöke, majd egy évtizeden át a külügyi bizottság vezetője volt. Ezzel jól kiegészítette az akkor még külpolitikailag tapasztalatlan Obamát, akinek a külpolitikában erősnek tartott McCain volt az ellenfele.

Most pont a külpolitikát tartják az elnök erősségének Romney-val szemben. Mitt Romney-énak pedig a gazdaságpolitikát. Egy hete ez volt az első elnöki vita témája, amit az értékelések és a közvélemény-kutatási adatok alapján Romney nyert.

 

Alelnökjelöltje, Ryan feladata most annyi, hogy továbbra is a gazdaságpolitika maradjon a téma. Erre alkalmas is, a republikánusok alternatív költségvetésének kidolgozójaként a párt szellemi vezérének tartják. Míg Obama négy éve alelnökjelöltjével kiegyensúlyozta hátrányát, Romney inkább erőssége hangsúlyozására választotta a magáét, hogy ő határozhassa meg a választás tematikáját.

Biden feladata pedig pont az, hogy elterelje, és erre a külpolitika – amiről Romney-nak, de Ryannek sincs igazán eredeti gondolata – tökéletesen alkalmas lehet. A kérdés tehát az, hogy sikerül-e megtörni Romney lendületét, ebből a szempontból kétségtelenül van jelentősége az estének. De bármi is történjen, még két elnökjelölti vita is hátra van a november 6-i választásig.