Beizzítják az utolsó gyomrosokat

2012.10.22. 21:23

Két héttel a november 6-i elnökválasztás előtt a külpolitika lesz a hétfő este rendezett harmadik, egyben utolsó tévévita középpontjában Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney között. A külpolitika alapvetően Obama terepe, mégis az lesz a legfontosabb kérdés, hogy mennyire tudják a gazdasághoz és a belpolitikához kapcsolni a felmerülő kérdéseket.

Obama az első vitában csalódást okozott visszafogottságával, így ezt a meglepően magabiztos Romney nyerte, azonban az előző kedden rendezett második megmérettetésen már átment támadó üzemmódba az elnök, miközben a republikánus kihívójának több rossz pillanata is volt.

A második vitában már kaphattunk egy rövid ízelítőt a jelöltek külpolitikai pengeváltásából, ami összességében is fontos momentum lett. Romney azzal vádolta az elnököt, hogy már a bengázi követség elleni támadás másnapján Las Vegasba utazott pénzt gyűjteni, emellett pedig hetekig nem minősítette terrorcselekménynek a követség elleni támadást. Ezen a ponton azonban Candy Crowley moderátor közbeszólt, hogy az elnök szeptember 12-én elmondott beszédében szerepelt a terrorcselekmény szó, ami jól hallható tapsot váltott ki a helyszínen a közönségből.

Obama azzal is a maga javára billentette az egyébként kényes kérdést, amikor nagyon szigorú tekintettel fordult hátra Romney-hoz: „Egy főparancsnok nem így működik. A nemzetbiztonságból nem csinál politikai kérdést."

Ezúttal ehhez hasonló hangsúlyokra egyiküknek sem lesz lehetősége: az előző heti, sokkal szabadabb town hall-formátummal ellentétben hétfő este a két jelölt egy köralakú asztalnál ül majd Bob Schieffer moderátorral. Ez egyben azt is jelenti, hogy színpadiasabb megoldások hiányában nem számíthatunk annyira harcias vitára, mint múlt kedden, de ettől független a heves bírálatok mindkét oldalon garantáltak.

A vita a témáját tekintve alapvetően arról szólna, hogy melyikük lenne a jobb főparancsnok. Ez pedig eddig az Oszama bin Laden likvidálásával, valamint az afganisztáni és az iraki háborúk lezárásával kampányoló Obama egyik legerősebb területének számít, miközben Romney esetében az olimpia előtt szervezett külpolitikai körútja sem sült el a legjobban. A felmérések is azt mutatják, hogy a külpolitikai és nemzetbiztonsági ügyekben egyértelműen Obamában bíznak jobban a választók.

Ugyanakkor az elnök is kerülhet nehéz helyzetekbe a vitában. A külpolitikai kérdések közül különösen fontos pont lehet majd a bengázi követség elleni támadás, és az annak részleteit feltáró vizsgálatok, valamint az a New York Timesban vasárnap megjelent értesülés, miszerint a Fehér Ház az iráni atomprogramról szóló közvetlen tárgyalásokról állapodott meg a teheráni vezetéssel, de Irán egyelőre meg akarja várni a november 6-i választások végeredményét. Utóbbi esetében a Fehér Ház azonnal tagadta, hogy bármi ilyesmiről szó lett volna, azonban az Irán ellen keményebb fellépést szorgalmazó Romney a saját javára is fordíthatja a történteket.

A külpolitikai repertoár mellett várhatóan mindkét jelölt időről időre a választókat leginkább érdeklő gazdasági helyzethez, és belpolitikai témákhoz kapcsolja majd az idei választásban jóval kisebb szerepet játszó külpolitikai kérdéseket. Erre számíthatunk például akkor is, ha előkerül Kína kérdésköre.

A kilencven perces vitát hat negyedórás részre osztották fel, mindegyik kérdéskör esetében két-két perc válaszlehetősége van a jelölteknek, aztán jöhet a konkrét vita, amiben bőven lesz lehetőség az elkalandozásra.

Az utolsó vitára fej fej mellett érkeznek a jelöltek: a RealClearPolitics összesítése szerint Romney 0,8 százalékkal vezet országosan, 47,4 százalékra mérték szemben Obama 46,6 százalékával, és az első vita után megkezdett emelkedése megszakadt. A választást eldöntő csatatérállamokban is elképesztően szoros az állás.

A választást eldöntő csatatérállamok közül Obama tartja 2,2 százalékos előnyét Ohióban, míg Romney 2,1 százalékkal vezet Floridában. Virginiában totális holtverseny alakult ki, Coloradóban pedig 0,2 százalék, míg New Hampshire-ben 1 százalék Romney előnye. Obama 2 százalékkal vezet Iowában, Wisconsinban 2,8, Nevadában pedig 3 százalékos az előnye.

Sok minden változhat az utolsó két hétben, de a hétfő este a floridai Boca Ratonban tartott vita az utolsó lehetőség arra, hogy szemtől szemben bírálják egymást a jelöltek, még ha a téma miatt ez a megmérettés várhatóan már jóval kevesebb nézőt érdekel majd, mint a 67 millió amerikai által követett első tévévita.