Mi vár Obamára, ha veszít?

2012.10.31. 21:54

Az amerikai elnökválasztási verseny pár nappal a nagy nap előtt a végletekig kiélezett, és a Sandy hurrikán pusztítása is alaposan felkavarta a közvéleményt, így épeszű elemző most nem is nagyon próbálkozik az eredmény megjóslásával. Ehelyett mi is inkább egy ritkán boncolgatott témát veszünk elő: mi történik a volt elnökökkel?

A hivatalból leköszönő elnököknek járó juttatásokat és privilégiumokat a Former Presidents Act részletezi. Ezt 1958-ban hozták, azelőtt az exelnököknek még nyugdíj sem járt a hivatalban töltött éveik után. A törvény ma a volt elnököknek járó nyugdíj mértékét az aktív miniszterek fizetésének összegében állapítja meg, ez jelenleg évi bruttó 191300 dollár (közel 42 millió forint), ami nagyjából az amerikai átlagfizetés négy-ötszörösének felel meg. Az elnöki fizetés ennek kicsit több mint a duplája, 400 ezer dollár évente (ami egyébként az inflációt is figyelembe véve most a legalacsonyabb az elmúlt bő 200 évben). Jár ezen felül nekik egészségbiztosítás, és a legjobb katonai kórházak ellátása szükség esetén.

A volt elnökök saját személyzetet tarthatnak, amit a kormány fizet, az egyetlen kikötés, hogy legfeljebb évi 150 ezret kaphat egy ilyen alkalmazott. 1965 és 1996 között az exelnököknek életfogytig tartó védelem járt az aktív elnökre is vigyázó titkosszolgálattól, azonban mára ezt eltörölték, és Obamának csak a leköszönés (legyen az most, vagy négy én múlva) utáni tíz évben fog vigyázni a szolgálat, a feleségével együtt. Az exelnökök gyerekeire csak 16 éves korig vonatkozik a védelem, Obama két lánya most 14, illetve 11 éves, vagyis ha megnyeri a választást, ha nem, 4-5 évnél tovább nem kap titkosszolgálati védelmet Malia és Natasha. A titkosszolgálati védelmet egyébként vissza is lehet utasítani, de ezzel eddig egyedül Nixon élt a lemondása után.

Elvileg semmi nem tiltja, hogy egy leköszönő elnök munkát vállaljon, vagy vállalkozást indítson, de ezzel a lehetőséggel nemigen szoktak élni - ami logikus is, hiszen olyan információk és államtitkok birtokában van minden exelnök, ami az üzleti életben biztosan jogosulatlan előnyhöz, az pedig végeláthatatlan pereskedésekhez vezetne. Ehelyett jellemzően könyveket írnak, alapítványokat vezetnek, jótékonykodnak, előadásokat tartanak. Általában tanácsadóként az utódok mellett maradnak, illetve egyfajta speciális nagykövetként diplomáciai feladatokat látnak el, Jimmy Carter például emberi jogi aktivistaként béke Nobel-díjat is kapott 2002-ben. Rajta kívül még három volt amerikai elnök van életben. Bill Clinton különösen aktív a politikai életben, támogatja Obama újraválasztási kampányát, emellett az ENSZ speciális nagyköveteként katasztrófa sújtotta országok segítségkérő akcióiban segít, és a William J. Clinton alapítványt vezeti, ami a klímaváltozás és az AIDS kutatóit támogatja. A két Bush a közélettől visszavonulva él Texasban, az ifjabbat a Texas Rangers baseballcsapat meccsein látni a legsűrűbben (a csapat tulajdonosa volt, mielőtt az állam kormányzója lett), az idősebb Parkinson-kórral küzd, de az orvosai szerint jól van.