A latinók demokraták maradtak

2012.11.06. 16:13

A spanyol ajkú szavazók száma az Egyesült Államok történetében először haladta meg a 12 milliót. Az elmúlt négy évben 26 százalékkal nőtt a választásra regisztráltak száma ebben a demográfiai csoportban. Ezzel a növekedéssel az összes választópolgár 8,7 százaléka már latino szavazó. Barack Obama demokrata elnöknek behozhatatlan előnye van közöttük, republikánus kihívója, Mitt Romney nem tudta fellelkesíteni őket.

A CNN adatai szerint a spanyol ajkú szavazók háromnegyede aktívan érdeklődik a választások iránt, ami rossz hír Mitt Romney számára. 2008-ban Obama a latino szavazatok 67 százalékát gyűjtötte be John McCainnel szemben (ő 31 százalékot kapott), és a republikánusok négy év alatt inkább rontottak, mint javítottak a helyzeten.

Több felmérés szerint Obama népszerűsége ebben a csoportban 70 százalék körül van, míg Romney 25 százalék körül áll. Obama elérheti a bűvös 73 százalékos határt is, ezzel megdöntené Bill Clinton 1996-os rekordját. Clinton akkor a spanyol ajkúak 72 százalékát tudta maga mellé állítani, és magabiztosan nyerte az egész elnökválasztást is.

A republikánusok régóta küzdenek a spanyol ajkú szavazói bázisért. Vannak tradicionálisan republikánus pártoló csoportok, például a kubai emigránsok Floridában, de a legtöbb államban a latinók demokratáknak számítanak. A közvélemény-kutatások alapján, a spanyol ajkúak között a bevándorlás témaköre az, ami megkülönbözteti őket a többi társadalmi csoporttól. Ebben viszont pont a demokraták tudnak többet ajánlani.

Barack Obama elnök fontos döntése volt a nyáron, mikor bejelentette, hogy felfüggesztik azoknak a fiataloknak a deportálást az országokból, akik teljesítenek bizonyos követelményeket. Az úgynevezett DREAM Actnek hála megközelítőleg 1,7 millió ember előtt nyílt meg a lehetőség, hogy törvényesen ideiglenes munkavállalási engedélyeket szerezzenek. A lépés főleg a spanyol ajkúakat érintette, körükben magas a büntetlen előéletű illegális bevándorlók aránya, és azoknak a gyerekeknek a száma, akik már az Egyesült Államokban születtek, de ilyen bevándorlóktól.

A demokrata kormányzat hozzáállása markánsan különbözik a republikánusokétól. A republikánus előválasztási kampány alatt a jelöltek többsége a bevándorlási szabályok szigorítása mellett állt ki. Többen felvetették, hogy egy falat kellene építeni a mexikói–amerikai határra, de emlékezetes volt Mitt Romney tavaszi megszólalása is, amikor azt mondta, hogy annyira szigorúvá kellene tenni az ellenőrzéseket az USA-ban, hogy a bevándorlók saját magukat deportálják, azaz „önkéntesen” távoznak.

Romney azóta finomította az álláspontját. Szerinte a bevándorlási rendszer hibás és Obamának nem sikerült azt megreformálnia. Túl sok illegális bevándorló jut be, míg százezrek várnak a határon kívül a sorukra. Romney szerint azokat a szakképzett munkavállalókat kellene beengedni az országba, akik segíthetnek az amerikai gazdaság felélénkítésében.

A republikánusok azonban túl későn kezdtek el udvarolni a latinóknak. A Politico írása szerint a spanyol ajkúak elpártolása miatt jelentősen romlottak Romney esélyei Nevadában, Virginiában, Floridában és Coloradóban is. Ha ezek közül a csatatérállamokból néhányban Obama győz, akkor Romney-nak majdnem biztosan vége.

Kevés dolog jellemzi jobban a latino szavazatok fontosságát, mint hogy mindkét elnökjelölt hivatalos honlapjának két nyelvi beállítása van: az angol és a spanyol. A demográfiai trendek miatt a spanyol ajkúaknak egyre nagyobb szerepe lesz a 2012 utáni választásokban. Bár a jövő republikánusai valószínűleg sokat okulhatnak Romney idei teljesítményéből, ez a republikánus kihívó helyzetén a keddi választáson egyáltalán nem segít.