Megingott a nők bizalma Obamában

2012.11.06. 20:23

Jól játszotta ki ütőkártyáit az amerikai elnökválasztási kampány alatt a demokrata Barack Obama elnök republikánus kihívója, Mitt Romney. Sokáig Obama legbiztosabb támogatóinak a nők számítottak, de Romney a választások kezdetére ledolgozta a hátrányt, és ebben a választói csoportban is nagyjából egyenlő esélyekkel indul a két elnökjelölt.

Az Associated Press felmérése szerint Obama szeptemberben még 16 ponttal vezetett Romney előtt a nők között, de az első két elnökjelölti vita után a republikánus jelölt itt is magára talált. Egy október 19. és 23. közötti közvélemény-kutatás szerint 47-47 százalék lenne az Obamára és Romney-ra szavazó nők aránya.

Romney-nak nem kellett megváltoztatni az üzenetét, amikor a női szavazókra koncentrált, maradt annál a stratégiánál, ami országos szinten is működni látszott. Romney fő mondandója, hogy a nők legnagyobb vágya a gazdaság fellendülése, és olyan gazdasági környezet kialakítása, amiben könnyen tud boldogulni a családjuk.

A második elnökjelölti vita után egy kampánygyűlésen Romney kijelentette, hogy 3,6 millióval több nő él szegénységben, mint négy évvel korábban. Romney szerint a nőknek jobb munkahelyek, a gyermekeiknek jobb iskolák és reménytelibb jövő kell. Obama szerint viszont az lenne a fontos, hogy ne csak munkájuk legyen a nőknek, hanem ugyanolyan fizetést is kapjanak, mint az azonos munkát végző férfiak.

Október végére a gazdasági témák alapján a nők 49 százaléka Romney-t támogatta, míg Obamát csak a 45 százalékuk. Egy hónappal korábban még pont fordítva volt, akkor az aktuális elnök pártján 56 százalék állt, kihívóját csak 40 százalék tartotta jobb választásnak. Ugyanígy romlott Obama megítélése az alapján, hogy melyik jelölt érti meg jobban az emberek problémáit. Még mindig ő vezet ebben a mutatóban, de míg korábban 58 százalék tartotta erősebb jelöltnek, most már csak 41 százalék tekint rá így.

A republikánus kampány nagy sikere, hogy el tudták kerülni olyan kínos vitatémák napirenden tartását, amik fontosak a nőknek, de a republikánus politikusok kijelentései el is riaszthatják őket. A legfontosabb ilyen kérdés az abortuszhoz való jog, illetve annak kérdése, hogy az abortusz és a terhességmegelőző gyógyszerek beletartozzanak-e az alapvető egészségügyi szolgáltatások körébe. A női szavazók 55 százaléka szerint ezekben a kérdésekben Obama döntene helyesen, és csak 41 százalék bízná magát Romney-ra.

A demokraták azért nem hagyták ki azt a riogatást, hogy Romney elnökké választása után a legfelső bírósághoz fog fordulni az az abortuszhoz való jog eltörlését kérve. Romney a republikánus elnökjelöltségi posztért folytatott küzdelem idején tett is hasonló kijelentéseket, és ezekre mutogatnak most vissza ellenfelei. Romney-nak az sem segített, hogy az elmúlt időszakban több republikánus politikus is félreérthető, és magyarázkodásra kényszerítő dolgokat mondott a nemi erőszak, illetve az azt követő terhesség és abortusz témájában.

A nők jelentősége számszerűleg is jól mérhető. A CNN adatai alapján az elmúlt nyolc választás során nagyobb arányban szavaztak a nők, mint a férfiak. 2008-ban 60,7 millió férfi voksolt, de 70,4 millió nő, a nőknek pedig 56 százaléka Obamát támogatta. Ebből kiindulva, a szoros verseny ellenére, idén is Obama kaphat több női szavazatot. Romney-nak azonban már az is hatalmas siker, hogy megszorongatta ellenlábasát egy olyan választói csoportnál, ahol a demokratáknak 20 éve nem kellene aggódniuk semmiért.