Vad tippek a Fehér Ház blogtól!

2012.11.06. 20:55

Mi értelme volna egy amerikai választásnak, ha a témával hónapokig foglalkozó újságírók a végén nem csinálnának magukból hülyét. Jöjjön hát, aminek jönnie kell, a Fehér Ház blog, azaz ivand és akiraly eredménytippje.

De még mielőtt saját tippjeink következnek, előbb vegyük sorra a lehetséges forgatókönyveket. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint ez a végeredmény várható:

notossupfl

Obama első győzelméhez képest ezek szerint elveszít két, hagyományosan republikánus államot, Indianát és Észak-Karolinát. De még ezzel is a szoros - a felmérések átlagában 48:47-es - országos eredmény ellenére is magabiztos győzelmet arathat. Az elektori szavazatok megoszlása ez esetben 303-235 Obamának.

De mi van, ha minden közvélemény-kutatás téved, ráadásul tendenciózusan Obama javára? Vagy ha érvényesülnek az előzetes szavazásban tapasztalható trendek a republikánusok erősödéséről? Akkor akár egy ilyen térképet is kaphatunk:

everybodyswrong

Vagyis akár Romney is nyerhet, az elektori szavazatok számát tekintve 285:253-ra. Ez esetben persze a republikánus jelölt az amúgy teljesen jelentéktelen országos összesítésben is legalább egy százalékos előnnyel az élen végez.

Vagyis tippelgetésünk nem tét nélküli. De ennyi bevezetés után jöjjön a lényeg. Mivel igazán nevetségessé csak akkor válhatunk, ha még a szavazati arányokat is igyekszünk megtippelni, ezért így jártunk el. A leghalványabban színezett államokban a győztes 3 százaléknál is szorosabb versenyben nyer, a közepes árnyalat a 3-8 százalék közti fölényt, a legsötétebb a 8 százalékosnál nagyobb győzelmet jelképezi.

akiraly tippje:

Még ha szívesen csinálok is hülyét magamból, azért mindennek van határa. A közvélemény-kutatásokat egy éve folyamatosan követve egyszerűen képtelen vagyok Romney győzelmére tippelni - az egyetlen bánatom, hogy a denveri vita után nem fogadtam nagy összegben Obama végső győzelmére. Így sosem titkolt republikánus vonzalmaim ellenére, de összhangban azzal, hogy Romney-t alkalmatlan jelöltnek tartom az elnöki posztra, Obama győzelmére tippelek.

Az országos szavazati aránynak az ég világon semmi jelentősége sincs azon túl, hogy nagyon szórakoztatónak találom a 2000-es választás miatti demokrata nyafogást. De ha már játék, hát azt tippelem, hogy Obama 1,5 +/- o,5 százalékkal több szavazatot kap majd.

Az éjjel három nagyobb meglepetés lesz. Obama megnyeri Floridát, amivel el is dönti a választást és teljesen értelmetlenné teszi Romney két váratlan győzelmét, a coloradói és az iowai diadalt. A végén meggyőző fölénnyel, 317 elektori szavazattal szerzi meg az elnökséget:

akiralytipp

ivand tippje:

A 2008-as elnökválasztás estéje után ezúttal valódi izgalmakat vártam, hogy még Wolf Blitzer is remegő hanggal konferálja fel az első exit pollokat a CNN-en. De túl sok mindennek kellene egyszerre megtörténnie, hogy ezt Romney behúzza. Floridán vaciláltam, de az inkább Romney-é lesz, ahogy Colorado is, egyébként Obama fölény, 294 elektor. Viszont a 2000-es Florida, a 2004-es Wisconsin és a 2008-as Észak-Karolina után kíváncsian várom, hogy ezúttal hol alakul ki újraszámolás közeli helyzet. Virginia, Colorado?

ivanand
Fotó: Real Clear Politics

A tippeléshez a realclearpolitics térképét használtuk. Kedves kommentelőink, tegyetek ti is így és osszátok meg tippjeiteket velünk és egymással, hogy a végén ne csak rajtunk röhögjetek.