John Kerry védelmi miniszter lesz?

2012.11.13. 09:26

Eldőlni látszik, hogy milyen utat választ második elnöki ciklusában Barack Obama. Az amerikai elnök újraválasztásakor azt írtuk, kereshet konszenzust a republikánusokkal, de dönthet úgy is, hogy az újraválasztás béklyójától szabadulva még inkább saját eszméi felé vezeti az országot. A kormányátalakításról terjedő pletykák ez utóbbi lehetőséget vetítik előre.

Az már az elnökválasztás előtt eldőlt, hogy a végeredménytől függetlenül Hillary Clinton jövőre már nem lesz külügyminiszter. A Washington Post értesülései szerint pillanatnyilat Susan E. Rice, az Egyesült Államok jelenlegi ENSZ-nagykövete, Obama közeli bizalmasa a poszt várományosa.

Ez pedig komoly ellenállásra késztetheti a republikánusokat a kongresszusban. És nem csak azért, mert Rice a demokraták progresszív, humanitárius alapon álló beavatkozás pártján álló szárnyához tartozik, hanem mert ENSZ-nagykövetként ő volt az, aki az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni terrorista támadást az ENSZ-ben egy erőszakossá vált békés tüntetés következményeként állította be. Utóbb kiderült, hogy ez a beállítás hamis, a konzulátust ért támadás előtt semmiféle tüntetés nem volt az épületnél.

Ezután a republikánusok többször is azzal vádolták Rice-t, hogy tudatosan hazudott, mert ezzel is mérsékelni kívánta a támadásnak az elnökválasztásra gyakorolt hatását. A Postnak nyilatkozó kormányzati források szerint Rice nem hazudott, a kormányzatból senki sem próbált információkat elhallgatni. Szerintük valójában téves hírszerzési információik voltak csak a támadás körülményeiről.

Akárhogy is, a republikánusok máris azzal fenyegetőznek, hogy poklot csinálnak Rice szenátusi meghallgatásából, és hogy "hihetetlenül nehéz lesz elnyernie a Szenátus jóváhagyását". A Post fehér házi forrásai szerint Obama felkészült a harcra, és kész szembeszegülni a szenátorokkal.

Ugyanígy provokatív gesztusnak tűnik, hogy a Post értesülései szerint John Kerry, a demokraták 2004-es elnökjelöltje lehet Obama jelöltje a védelmi miniszteri posztra. Ez egyrészt azért is érdekes, mert korábban nem volt szó Leon Panetta védelmi miniszter leváltásáról, bár a korábbi CIA-igazgató azt jelezte, hogy a második elnöki ciklus teljes négy évében biztosan nem kíván miniszter lenni.

Kerry jelölése azért lehet megosztó, mert a 2004-es kampányban a republikánusok pont a vietnami háborút ellenző mozgalomban vállalt szerepe miatt vállalták, még katonai teljesítményét is megkérdőjelezve. Kerry Vietnamban rohamcsónakosként szolgált, háromszor is megsebesült. Egy republikánus csoport, a rohamcsónakos veteránok mégis lejáratókampányt indítottak ellene, megkérdőjelezve hősiessége történetét.

Kerry amúgy nem kívánta kommentálni a Post értesüléseit. Sajtótitkára, Jodi Seth szerint "Kerry szenátor egyetlen dologra fókuszál, az pedig a külügyi bizottság elnöki posztja és szenátori feladatai".

A Fehér Ház már a múlt héten lemondott CIA-igazgató, David Petraeus utódját is keresi. A Post értesülései szerint a korábban visszavonulását tervező terrorelhárítási elnöki főtanácsadót, John O. Brennant győzködik, hogy fogadja el a felkérést. Ha ő mégis nemet mondana, akkor az ideiglenesen megbízott Michael J. Morellt véglegesíthetik.

A Postnak nyilatkozó források mind kiemelték, hogy egyelőre még semmilyen döntés nem született a kormány átalakításáról, és a casting még csak most kezdődött. Azaz, bár Rice kinevezését szinte biztosra veszik, és Kerry felkérését sem kétlik, még egyikük ügyében sem született döntés.