Trump begorombult, bojkottálja az utolsó Iowa előtti vitát

2016.01.27. 16:42
0 hozzászólás

A felmérésekben mind országosan, mind most már az előválasztásokat megnyitó Iowában is vezető Donald Trump bejelentette, hogy bojkottálja a szavazás előtti utolsó republikánus tévévitát csütörtök este, írja a BBC.

Szintén a Fox News rendezte augusztus elején az első elnökjelölti tévévitát, amin Trump azzal vádolta Megyn Kellyt, a csatorna műsorvezető-sztárját, hogy nevetséges kérdéseket tett fel neki. A vita után keményen célbavette Kellyt („Látni lehetett, hogy vérben forog a szeme, vér jön ki a... az akármilyéből."), habár később tagadta, hogy a menstruációra célzott volna.

Trump szerint Kelly nem lett volna korrekt vele, a Fox News szerint viszont az ingatlanmágnásból lett politikus támadássorozatot indított a nő ellen, és azt követelte, hogy vegyék ki a vita moderátorai közül. Ez viszont szerintük minden sajtóetikai alapelvnek ellentmondott volna.

Trump azután lett igazán dühös, hogy a Fox News egyik szóvivője közleményben csinált viccet a fenyegetőzéseiből. „Nem szórakozhatnak velem, ahogy mindenki mással" – mondta Trump.

A csatorna szerint Trumpot továbbra is szívesen látják a vitán, és korrektek lesznek vele, de nem ő mondja meg, kik legyenek a moderátorok, és milyen kérdéseket tegyenek fel. Trump viszont bejelentette, hogy a vita helyett végül inkább egy kampányrendezvényt tart majd Iowában, amin sérült veteránoknak gyűjtenek pénzt.

A Trumptól Iowában csak néhány százalékkal lemaradó Ted Cruz texasi szenátor is reagált, kihívta egy külön vitára riválisát. „Úgy tűnik, Megyn Kelly rettentő ijesztő. Donald meg olyan mimóza alkat" – szúrt oda egyet. Cruz kampánya most azzal próbálja ekézni, hogy „Donald kacsa" fél a megmérettetéstől.

Trump eddig nem jött ki rosszul a tévévitákból, és a mostani kiszállása papíron nem tűnne annyira jó ötletnek éppen akkor, amikor vezet a felmérésekben, de Cruz nem sokkal lemaradva ott van a nyakán. Viszont nem ez lenne az első eset, hogy egy ehhez hasonló hirtelen húzásból még jól is jönne ki.

Az őt támogatók egy részének ugyanis pont az tetszik, hogy felrúgja a szabályokat, és szöges ellentétben áll a washingtoni politikusokkal. A hétfői iowai kaukusz előtti utolsó felmérésekből majd kiderül, hogy mennyire jön be ezúttal a számítása.