Vannak, akik sütivel kenyereznek le

2016.02.02. 00:08
Tóth György, a Stirlingi Egyetem történésze Iowában doktorált, ezért annak ellenére, hogy nem amerikai állampolgár, megfigyelőként részt vehetett iowai kaukuszokon – 2008-ban egy demokrata, 2012-ben egy republikánus eseményre ment el. 2008-as, egy helyi iskola dísztermében készült képeihez fűzött magyarázatából kiderül, milyen belülről egy kaukusz a lélektanilag egyik legfontosabb államban.

Tóth (aki korábban amerikanisztika szakot végzett az ELTE-n, és először a Kellner-ösztöndíjjal járt Amerikában) az idei választásról kiemelte: az egyik leginkább említésre méltó fejlemény, hogy bár 2008-ban is így volt, most talán még igazabb, hogy egy nőnek komoly esélye van, hogy megválasztják amerikai elnöknek. Amerikában ezen a téren még nem történt meg az a társadalompszichológiai áttörés, ami után egy női politikus kampányában nem az az egyik legfontosabb kérdés, hogy azért, mert nő, van-e esélye nyerni – fogalmazott.

Szerinte az idei választási év azért is érdekes, mert szemtanúi lehetünk a Republikánus Párt átalakulásának, vagy esetleges továbbforgácsolódásának is, mondta. „Lehet, hogy azt mondják, hogy a Donald Trump jelöltsége körüli őrület az amerikai demokratikus választás egyik jó példája, de szerintem a jelenlegi helyzet valójában a párton belül feszültségeket és széthúzó irányokat mutatja".

Győzködés, alkudozás

Az iowai előválasztások pszichológiai előnyt jelentenek a komolyabb helyre befutóknak, az első helyen végzőre különösen igaz, hogy jobban kezd figyelni rá mind a média, mind a választópolgárok. Iowa és a másodikként szavazó New Hampshire is ugródeszkát biztosíthat bárkinek.

Tóth György, a Stirlingi Egyetem történésze Iowában
Tóth György, a Stirlingi Egyetem történésze Iowában
Fotó: Tóth György

„Az előválasztások ezen formájában (elsősorban a demokratáknál, a republikánusok ugyanis titokban szavaznak a végén) nyilvános győzködés és szavazás zajlik."

Az egész szomszédság elmegy a helyi suli tornatermébe, többen beszédet mondanak vagy csak csoportban beszélnek, és a második körben megpróbálják meggyőzni azokat, akiknek a jelöltje nem jutott tovább, hogy csatlakozzon egy másik jelölt csoportjához.

„Ez tiszteletteljesen történik, az egyéni akarat respektálásával, de viccelve is, vannak, akik akár sütivel kenyerezik le egymást. Nincs sem maffiaszerű lefizetés, zsarolás, fenyegetés, megfélemlítés, sem családi, szakmai, vallási vagy más kollektív szavazás." A szavazás részeként a helyiek közül megválasztják azokat, akik a megyei és állami jelölőgyűlésben fogják képviselni a közösséget.

Nem akarom a nosztalgiával rózsaszínebbre festeni a képet a valóságnál, mert az elnökválasztás erősen szól a pénzről és a médiáról, de ezen a szinten az embereknek tényleg számít az, hogy Jeb Bush igenis eljött a kisvárosba, palacsintázott velük, és a szemükbe nézett, megvitatta a programját velük.

Szerinte ezért is nehezebb megjósolni, kire fognak szavazni az iowai választók. „Maguk döntik el, a saját tapasztalataikra inkább támaszkodva, mint a médiahirdetések és mesterséges viták alapján" – mondta.

Megbíznak egymásban

2008-ban egy helyi iskola dísztermében tartották a körzeti demokrata kaukuszt. Amikor nyolc éve elment a demokrata kaukuszra, ez a látvány fogadta:

Nem voltak biztonsági őrök, látszott, hogy az emberek megbíznak egymásban, és hajlandóak a szabályokat betartva részt venni a folyamatban. A regisztrációt önkéntesek végezték, nem kellett hetekkel korábban beregisztrálni, bárki részt vehetett, aki este hétig beállt a regisztráció sorába.

A magyar PhD-hallgató megfigyelők között kapott helyet, ahogy a szavazáshoz túl fiatalok, államon kívüli amerikaiak és néhány külföldi, így egy kanadai aktivista és néhány japán újságíró is.

A kaukuszon először levezető elnököt választottak. A segítői számolták meg a jelenlevőket: 450-en gyűltek össze. Ez azt jelentette, hogy 15 százalék, körülbelül 68 résztvevő kell legyen az egy-egy politikust támogató csoportok minimális létszáma.

A körzetben az első körben Biden, Richardson, Dodd és Kucinich nem szerzett elég csoporttagot (általában 15 százalék a küszöb). Ezek a csoportok feloszlottak, a tagoknak ilyenkor új csoportok után kell nézniük. A képen az üres széksorok a feloszlott csoportok hűlt helyét jelzik.

A megszűnt csoportok tagjai vagy hazamennek, vagy máshoz csapódnak, esetleg újabb csoportot hoznak létre. Az emberek tehát elkezdik győzködni egymást. Kiemelik a jelöltek erősségeit, vagy akár pozíciókat lengetnek be a helyi pártstruktúrában. A 30 perces alkudozás végére az a nagy kérdés, a korábbi csoportok közül melyik tudja a legtöbbet felszívni a csoport nélküliek közül.

A végeredmény azt mutatja meg az eredmények arányában, hogy a 7 körzeti küldött közül hányat kap egy-egy jelölt (a küldöttek az állami jelöltállító gyűlésre mennek). A körzeti végeredmény 8 éve jól mutatta az egész Iowában kialakult végeredményt:

3. Hillary Clinton: 1 küldött

2. John Edwards: 2 küldött

1. Barack Obama: 4 küldött

A republikánusoknál Mike Huckabee legyőzte Mitt Romney-t, Fred Thompson és a későbbi republikánus elnökjelölt John McCain pedig a harmadik helyen végzett a körzetben.

Tóth azt is elárulta, az volt neki a legemlékezetesebb 2008-ban Iowában, hogy Barack Obama győzött, ezzel rengeteg előrejelzést meghazudtolva. „Az a választási ciklus hihetetlen élmény volt, azért is, mert olyan embereket is láttam a politikáért lelkesedni, akik egyébként sokszor vesztesnek érzik magukat (például a feketék), vagy nemigen érdekli őket a politika, nem hisznek benne (mint a fiatalok)" – fogalmazott.