Trump: Te vagy a legnagyobb hazug!

GettyImages-510097152
2016.02.14. 13:23

Személyeskedésektől sem mentes vitában csapott össze a talpon maradt hat republikánus jelölt, akik sokszor egymás szavába vágva próbálták túlharsogni egymást, miközben a középpontban természetesen megint a felmérésekben vezető Donald Trump ingatlanmágnás volt. A CBS szombat esti vitája volt az utolsó az egy hét múlva tartott dél-karolinai előválasztás előtt. Dél-Karolinának szimbolikus jelentősége is van: 1980 óta a legutóbbi előválasztást leszámítva mindig az az induló lett később a republikánusok elnökjelöltje, aki győzni tudott az államban.

Dél-Karolinában is a keddi New Hampshire-i előválasztást megnyerő Trump vezet a felmérések alapján, de mögötte négyen is egymáshoz közel küzdenek a második helyért. Az iowai győztes Ted Cruz texasi szenátor mellett ráadásul a másik három jelölt, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó, és a New Hampshire-ben második John Kasich ohiói kormányzó külömeccset is vív a Trumptól és Cruztól is ódzkodó pártelit és befolyásos támogatók kegyeiért.

A vita előtt néhány órával érkezett a hír, hogy meghalt a konzervatív Antonin Scalia legfelsőbb bíró, a jelöltek így egy rövid főhajtással kezdtek rá emlékezve. Scalia halála máris beférkőzött az elnökválasztási küzdelembe, miután Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője jelezte, hogy nem fogadják el Barack Obama jelöltjét, bárki legyen is az, hanem már a következő elnöknek kellene döntenie az utódról.

A jelöltek többsége egyetértett ezzel, habár korábban ilyen hosszú ideig nem nagyon maradt betöltetlen egy megüresedő hely a legfelsőbb bíróságban. Cruz szerint egyetlen bíróra vannak attól, hogy a testület rettentő fontos konzervatív alapértékeket változtasson meg. Rubio pedig azt mondta, hogy valakinek közülük kell majd döntenie Scalia utódjáról.

A legfelsőbb bíróság jövője mentén felmerülő társadalmi kérdéseken kívül elsősorban a külpolitika uralta az estét.

A magát a politika állapotát elképedve figyelő kívülállónak mutató Trump a háborúkba belefáradt amerikaiakat és az Iszlám Állam fenyegetése miatt aggódókat is megpróbálta megszólítani. Keményen osztotta George W. Bush iraki beavatkozását, ami szerinte a mostani instabil helyzethez vezetett a Közel-Keleten, miközben a volt elnök hazudott az iraki tömegpusztító fegyverek létezéséről. „Az iraki háború egyértelműen hatalmas hiba volt, amit George Bush követett el. Soha nem kellett volna Irakba mennünk" – mondta. Azért is támadta a volt elnököt, amiért nem védte meg az országot a 2001. szeptember 11-i terrortámadásoktól.

A Trump felől érkező támadásokra ezúttal felkészültebben, nyugodtabban kiálló Jeb Bush azonban azzal vágott vissza, hogy amíg az üzletember éppen egy reality tévéshowt épített fel, addig a bátyja azon dolgozott, hogy Amerika biztonságban legyen. George W. Bush azért is került most elő a vitán, mert a volt elnök éppen hétfőn tér majd vissza kampányolni Dél-Karolinában öccse, Jeb mellett. „Olyan vezetőre van szükség, aki egyesíti a nemzetet, nem pedig megosztja. Aki nem fut el a problémák elől, és nem kért kétszer is csődeljárást maga ellen" - mondta Trumpra utalva a volt floridai kormányzó.

A vita előtti napokban viszont Trump és Cruz között ment a legnagyobb adokkapok. 

GettyImages-510109910
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty
Trump új mantrája az volt, hogy Cruz hazudik, és a legkevésbé sem őszinte,

ez pedig a vitán is újra előjött. Cruz megint liberálisnak próbálta bélyegezni Trumpot, olyan példákat sorolva, amikor liberális ügyeket és demokrata politikusokat támogatott. A texasi szenátor még azt is felvetette, hogy Trump elnökként nem egy konzervatív bírót nevezne ki Scalia helyére. „Te vagy a legnagyobb hazudozó" – dörrent oda Trump. Szerinte Cruz bármire képes, és hozzátette, már érti, miért nem támogatják republikánus politikustársai.

A New Hampshire előtti vitán betliző Marco Rubiónak különösen fontos volt, hogy ne szerepeljen megint rosszul, és ezt sikerült is elkerülnie. Beszállt a republikánus bázison belül egyébként kifejezetten népszerű George W. Bush védelmezésébe, Cruzzal pedig megint összecsapott a bevándorlási kérdésekben. Mindketten a véleményük megváltoztatásával vádolták egymást.

Kasich pedig most is egy pozitívabb arcként próbált kitűnni

a vitázók közül, elítélte az ide-oda repkedő éles támadásokat. Szerinte a gyakorta személyeskedésbe forduló támadásokkal csak Hillary Clinton malmára hajtják a vizet a demokrata oldalon.

Ben Carson visszavonult idegsebész most sem nagyon tűnt ki a többiek közül. Az előző vitán az ismételgetett kijelentései miatt Rubión hatékonyan fogást találó Chris Christie New Jersey-i kormányzó viszont már nem volt jelen, miután a csalódást keltő New Hampshire-i hatodik helye után kiszállt a versengésből. Szintén befejezte a héten Carly Fiorina, a HP volt vezérigazgatója, és Jim Gilmore volt virginiai kormányzó is.

Dél-Karolinából egyelőre kevés felmérés érkezett, de a következő héten már az is látszódni fog, hogy ezekhez képest mennyit segített, vagy ártott a jelölteknek a szombati vita. A RealClearPolitics összesítése szerint Donald Trump masszívan, 35,3 százalékkal vezet, Ted Cruz csökkenő tendencia mellett 16 százalékkal második, míg Rubio 14, Bush 11,3, Kasich pedig 11 százalékkal követi. Carsonra mindössze 4 százalék szavazna.