Jeb Bush bevetette az utolsó csodafegyverét

063 510450808
2016.02.16. 15:08

Sokáig vívódott, hogyan is álljon családnevéhez, arról beszélt, hogy saját jogon akar indulni, de mostanra már minden segítségére rászorul Jeb Bush volt floridai kormányzó, akit egy hétfői rendezvényen bátyja, George W. Bush volt elnök támogatott meg kicsit Dél-Karolinában. Egyelőre azonban nagy kérdés, hogy a felmérésekben továbbra is szenvedő fiatalabb Bush mennyit tud profitálni bátyja csatasorba állításából.

George W. Bush már két hete feltűnt egy öccse mellett forgatott kisfilmben, és rádióhirdetésekben is Jeb mellett korteskedett, de most először kapcsolódott be nyilvános rendezvényen is a kampányba.

A volt elnök feltűnését azért is a szokásosnál nagyobb érdeklődés kísérte, mert Donald Trump már a szombati vitán is keményen nekiment George W. Bushnak, és azóta is rendszeresen bírálja az iraki háború és a szeptember 11-i terrortámadások miatt.

George W. Bush először Laura Bush egykori first ladyvel együtt veteránokkal találkozott, majd pedig Lindsey Graham dél-karolinai szenátor társaságában színpadra lépett nagyjából 3000 érdeklődő előtt. „Megértem, hogy az amerikaiak dühösek és frusztráltak, de nem olyan valakire van szükségünk az ovális irodában, aki maga is visszatükrözi és felerősíti a frusztrációikat" – mondta a húszperces beszéde alatt.

Olyan valaki kell, aki megoldja a problémákat, és megnyugtat minket. Ez pedig Jeb Bush.

Nem ment bele iszapbirkózásba Trumppal, de azért elég egyértelműen bírálta azt, amit az ingatlanmágnás képvisel. „Én eddig úgy vettem észre, hogy általában nem a leghangosabb ember egyben a legerősebb is" – mondta, hozzátéve, hogy az üres szólamok nem sokat érnek.

063 510448814
Fotó: Spencer Platt / AFP

A 63. születésnapját néhány napja ünneplő volt floridai kormányzó próbálja bátyja népszerűségét kihasználni az államban. George W. Bushnak 84 százalékos a népszerűsége a dél-karolinai republikánusok között, de erősen kérdéses, hogy a népszerűségét át lehet-e ragasztani Jebre, és főleg ilyen rövid idő alatt.

Sok bizonytalan szavazó is elment megnézni George W. Busht, de nem teljesen győzte meg őket, hogy a magát a legalkalmasabb főparancsnoknak mutató Jeb mellé kellene állniuk. „Elég nehéz kérdés, amikor egy család harmadik tagjáról van szó" – mondta a dinasztikus felhangokon morfondírozó egyik mérnök a helyszínen a Politicónak.

Republikánus stratégák szerint viszont a volt elnök renoméja miatt Trump taktikája is kockázatos lehet az államban. Állítólag Ted Cruz texasi szenátor kampánycsapatának belső mérései szerint Trumpra már kezd is visszaütni a támadássorozat, de a nyilvános felmérésekben ebből egyelőre nem sok látszik.

A RealClearPolitics legutolsó összesítése szerint a szombaton előválasztó Dél-Karolinában Donald Trump 36,3 százalékkal vezet, Ted Cruz 17,8 százalékkal második, és a folyamatosan emelkedő Marco Rubio 15,8 százalékkal harmadik. A New Hampshire-i második John Kasich ohiói kormányzó 9,8 százalékkal, míg Bush 9,3 százalékkal áll.