Ferenc pápa: Aki csak falépítésben gondolkozik, nem keresztény

2016.02.18. 20:13
Trump szerint falat kell építeni a mexikói erőszakolók és bűnözők ellen, a pápa szerint viszont aki falakat akar csak építeni, az nem keresztény. Trump szerint szégyenteljes a pápa, ő nagyon is keresztény, és másik keresztény ne ítélje meg az ő hitét. A Vatikán szerint Trump reakciója nagyon furcsa.

Ferenc pápa komoly szócsatába keveredett Donald Trump republikánus elnökaspiránssal a bevándorlókon és a menekülteken. Az ügy ott tart, hogy a pápa épp visszaszólt Trumpnak, azzal, hogy Trump "nem keresztény". 

Egészen pontosan azt mondta, hogy "az az ember, aki csak falak építésére gondol... és nem a hidak építésére, nem keresztény." És hogy ilyesmi "nincs az evangéliumban". Előtte ugyanis Trump arról értekezett, hogy Mexikó nemi erőszakolókat és bűnözőket küld Amerikának, írja a BBC. Aztán Trump rögtön visszalőtt a pápára a CNN-en azzal, hogy ő egy "jó keresztény" és egyébként sincs joga egy kereszténynek megítélnie egy másik keresztény hitét, illetve "szégyenletes" a pápa viselkedése.

Trumpnak nagyon fontos a keresztény republikánusok meggyőzése, korábban ugyanis már elkövetett néhány bakit, amikor a vallásosságát próbálta a párt vallásos jobbszárnyának ecsetelni, és például elővette az utolsó vacsorát is. Pontosabban amikor a szentmise átváltoztatási részét úgy idézte fel, hogy "Igyátok a kis boromat, egyétek a kis kekszemet". De az abortuszról is mostanában változtatta meg a véleményét és  a kedvenc bibliai idézetének összekavarásával is került már bajba, ezért egyre jobban kell bizonygatnia, hogy milyen vallásos. 

Trump egyik fő kampánytanácsadója még tovább ment, ő nekiment a pápának nagyjából azzal, hogy milyen álszent már Ferenc pápa, mivel a Vatikán is falakkal van körülvéve.

Még azt is elmondta reakcióként az elnökségre vágyó republikánus milliárdos, hogy "majd ha az ISIS megtámadja a Vatikánt" akkor a pápa azt fogja kívánni, hogy bárcsak Trump lenne az amerikai elnök, írta a Politico.

Ferenc pápánál kulcstéma a menekültek és a bevándorlók kérdése

Trump első keményebb visszaszólásaira a Vatikán szóvivője annyit reagált, hogy a pápának mindig is fontos volt a menekültkérdés mindenhol a világban, és Trump reakciója "nagyon furcsa". A milliárdosnak azt tanácsolják, hogy próbálja globálisan szemlélni ezt problémát. Illetve elmondták, hogy Ferenc pápa szerte a világon beszél a migrációs problémákról, azokról a feladatokról, amit emberi módon kell megoldanunk, azoknak az ellátásról, akik más országokból érkeztek a méltóságteljes élet és a béke reményében.  

Egyébként Ferenc pápa megengedőbb az óvszerhasználattal is, mint elődei. Korábban már beszélt arról, hogy Afrikában az AIDS terjedése miatt ér használni katolikusoknak is óvszert, most a Zika-vírus kapcsán mondta el ezt. Az abortuszt viszont bűnnek nevezte, viszont a terhesség megakadályozását nem tartja "abszolút gonosznak" egyes körülmények közt.

Trump szólt be először a pápának

Trump múlt héten is már bírálta a pápát, amiért mexikói látogatása alatt felkereste az amerikai-mexikói határt, amivel szerinte bizonyította, hogy nem érti meg a helyzet súlyát. „Szerintem nem érti meg az országunk problémáit, hogy milyen veszélyt jelent a nyitott határ Mexikó felé".

Ehhez képest, ahogy sok más kérdésben is, korábban nem volt ennyire sarkos az ingatlanmágnásból lett megmondóember véleménye Ferenc pápáról.

Az új pápa pont olyan alázatos, mint én, valószínűleg ezért is szeretem annyira!

– írta ki a Twitterére még 2013 karácsonyán.

A héten egyébként főként George W. Bush politikáját és az Iowát megnyerő Tea Party-jelöltet, Ted Cruzt támadó Trump támogatása valamelyest csökkent, de továbbra is magasan vezet a szombaton előválasztó Dél-Karolinában. A RealClearPolitics felméréseket összesítő átlaga alapján 33,5 százalékon áll, míg Cruz 17,5, Marco Rubio flordiai szenátor pedig 16,4 százalékkal követi. A héten még bátyját, George W. Busht is bevető Jeb Bush volt floridai kormányzó csak 10,4 százalékon, a New Hampshire-ben második helyezett John Kasich ohiói kormányzó pedig 9,6 százalékkal áll.

Az utolsó napok eseményei mindenesetre csavarhatnak még egyet az esélyeken. Ferenc pápa és Trump összetűzése mellett Rubio új támogatóinak bejelentése is sokat számíthat. Tim Scott dél-karolinai szenátor már a nyitó állam, Iowa után beállt a floridai szenátor mögé, de Rubiónak sikerült egy kongresszusi képviselőt, és az indiai-amerikai származású, országos szinten is ismert republikánus kormányzót, Nikki Haley-t is megnyernie maga mögé.