Mégsem indul Michael Bloomberg az elnökjelöltségért

2016.03.08. 00:06

Saját véleményoldalán, a BloombergView-n jelentette be New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg, hogy a hosszas készülődés ellenére mégsem indul az amerikai elnökválasztáson, mert nem szállhat be olyan harcba, ami végül Trump győzelméhez vezethet.

A milliárdos Bloomberg egy hónapja még úgy fogalmazott  a Financial Timesnak adott interjújában, hogy előbb megvizsgál minden lehetőséget, csak utána dönt arról, hogy indul-e független jelöltként. Akkor március elejét jelölte meg, mint a legvégső határidőt a döntéssel kapcsolatban, mert csak így tudna komoly kampányt folytatni, és ezt be is tartotta: március elején közölte, be sem száll a harcba.

A 74 éves Bloomberg részletes indoklást is ad a döntés hátteréről. Mint írja, ha Donald Trump és Bernie Sanders lennének a legerősebb jelöltek, biztosan indult volna ellenük függetlenként, ám mivel a legfrissebb kimutatások szerint Hillary Clinton komoly előnyre tett szert Sandersszel szemben a demokrata oldalon, Bloomberg legjobb esélye egy patthelyzet lett volna az elektori testületben, hiszen valószínűleg egyikük sem szerezte volna meg a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot.

És mivel ez könnyedén Trump, vagy adott esetben Ted Cruz győzelméhez vezethetne úgy, hogy a döntés a Kongresszuson múlna, ezért nem vállalhatja józan ésszel a kockázatot, amit Trump elnöksége jelentene.

Ezért az sem meglepő, hogy kőkeményen odaszólt Trumpnak is, akinek a kampányát a legmegosztóbb és legdemagógabbnak tartja, amire csak emlékszik, és amely az emberek előítéleteiből és félelmeiből táplálkozik.