Trump szerint Sanders a hibás a rendezvényein történő erőszakért

2016.03.13. 20:31 Módosítva: 2016.03.13. 20:39

Donald Trump ingatlanmágnás és republikánus elnökjelölt-aspiráns az amerikai televíziók szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorainak mindegyikében szerepelt, és mindenütt a kampányrendezvényein egyre gyakrabban eluralkodó erőszakkal kapcsolatban kellett magyarázkodnia, írja az MTI. 

A Fox műsorában Trump azt állította, hogy az ő rendezvényein soha senki nem sérült meg, bár ez nem igaz: például a pénteken elnapolt chicagói kampánygyűlésén két ember is megsebesült. 

A CNN-en arról beszélt, hogy inkább elismerést érdemelne azért, ahogyan a rendezvényein tapasztalható feszültséget kezeli. "A konzervatívokkal általában nem bánnak korrekten, és velem különösen nem" - panaszolta a műsorvezetőnek. Az NBC műsorában már úgy fogalmazott, hogy nem fogadja el az erőszak semmilyen formáját, és nem felelős a történtekért. Azt állította, hogy a feszültséget a helyzetükbe belefáradt amerikaiak keltik, akik nemzetközi kereskedelmi egyezmények miatt elveszítették a munkájukat, vagy elegük van belőle, hogy nem sikerült legyőzni az Iszlám Állam terrorszervezetet. Az erőszak okának tartja azt is, hogy a washingtoni kormányzat nem gondoskodik megfelelően a háborús veteránokról.

Szintén az NBC műsorában a riporer kérdésére elárulta, hogy fedezi az ügyvédi költségeit annak a 78 esztendős hívének, aki a múlt héten az egyik észak-karolinai kampányrendezvényen megütött egy fiatal afroamerikai férfit, és ezért bírósági eljárás indul ellene.

Az emberek nem úgy általában, hanem emiatt dühösek, és én csupán közvetítője vagyok a dühüknek,

fejtette ki. A rendezvényeken történő erőszakért politikai vetélytársait, köztük részben Hillary Clintont is, de főleg Bernie Sanders vermonti szenátort, demokrata elnökjelölt-aspiránst okolta. Trump állítja, hogy Sanders küldött szervezett rendbontókat a kampányrendezvényekre. Sandersnek is volt televíziós szereplése vasárnap, a CBS politikai vitaműsorában hihetetlenül megosztónak nevezte Trumpot, akinek a retorikája erőszakot szül.

Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg az ABC-n a szintén a republikánus elnökjelöltségért küzdő Marco Rubio floridai szenátor is. Rubio szerint Trump rendszeresen felkorbácsolja a kedélyeket a tömegrendezvényeken, amelyeken amúgy is sok kiegyensúlyozatlan emberek vesznek részt.