Romney megint megpróbálja kitaktikázni Trumpot

2016.03.19. 17:31

A 2012-es republikánus elnökjelölt Mitt Romney bejelentette, hogy Ted Cruz texasi szenátor mellett kampányol majd a kedden szavazó Utah-ban, amivel egyértelműen az a célja, hogy az összesítésben vezető Donald Trump ne szerezhesse meg az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegáltat a júliusi jelöltállító gyűlés előtt. Egy ilyen esetben nyílt konvenció következne, ahol az első, sikertelen szavazás után bárkinek lehetne esélye a jelöltség megszerzésére.

Ezen a ponton csak úgy érhetjük el a nyílt konvenciót, ha Cruz szenátor a lehető legtöbb hátralévő szavazáson sikeres lesz

– mondta Romney. A 2012-es elnökjelölt a hét elején még John Kasich kormányzó mellett kampányolt Ohióban, szerinte azonban innentől Cruznak van több esélye. Romney már néhány hete taktikai szavazásra kérte a republikánusokat: eszerint minden államban azt a jelöltet kéne támogatni, aki éppen a legesélyesebb Trump ellen. Azóta azonban már az is kiderült, hogy Romney támadásai inkább csak erősítették Trumpot.

Kasich most azt mondta az MSNBC-nek, hogy ebben a taktikázásban nagyon nem ért egyet Romney-val. Szerinte ő az egyetlen jelölt, akinek van esélye Hillary Clinton ellen a november 8-i elnökválasztáson. Ugyanakkor hiába nyert kedden Ohióban, nincs már matematikai esélye sem, hogy összegyűjtse a szükséges delegáltakat, így ő is a nyílt konvencióval számol.

Trump a Twitteren reagált a fejleményekre, ahol már állandó szókapcsolatként használja a Hazug Ted Cruz nevet. Szerinte a mormonok – Utah a mormonok őshazája – nem bírják a hazugokat. Azt is hozzátette, hogy a bukott elnökjelölt kiállása neki kedvez majd, de azt sem felejtette el megkérdőjelezni, hogy Romney egyáltalán tényleg mormon-e.

Miközben csütörtök este Washingtonban tartottak titkos találkozót a Trump elnökségét ellenző konzervatív közéleti személyiségek, Cruz mögé elkezdtek szállingózni a támogatók. A pártvezetés eddig legalább annyira ódzkodott a Tea Party-vonalat képviselő, a szenátusban is fekete bárány Cruztól, mint Trumptól. Ebben túl nagy fordulatról még nem lehet beszélni, de a texasi szenátor mögé állt például Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is, aki korábban maga is jelölt volt, majd pedig Jeb Busht támogatta. Ez azért is érdekes, mert Graham sokáig Cruz egyik leghangosabb bírálója volt.

Kedden azonban Cruznak nemcsak Utah-ban kéne jól szerepelnie - 50 százalék feletti eredménnyel el lehet nyerni az összes delegáltat -, de meg kellene nyernie Arizonában is a győztes mindent visz elv alapján tartott előválasztást. Ehhez képest az elmúlt két hétben érkezett mindkét pollban elég biztos, 10 százalék feletti volt Trump előnye.

Clintonnak meglett az ötből öt

A demokratáknál közben eldőlt, hogy Hillary Clinton tényleg ötből öt államot megnyert kedden, ezzel eddigi legnagyobb győzelmét aratva az előválasztásokon. Florida, Ohio, Illinois és Észak-Karolina mellett Missouriban azért nem lehetett még szerdán végeredményt hirdetni, mert csupán 0,2 pont volt a két jelölt között, de Bernie Sanders elismerte vereségét, nem kért újraszámolást. Így Clinton 49,6-49,4-re vitte az államot.

Clinton már több mint 300 delegálttal vezet Sanders előtt, ami lényegében alapvetőe fordulat nélkül behozhatatlan előnyt jelent. Clinton így már a keddi győzelmi beszédében is főként a novemberi elnökválasztásra koncentrált, és a volt first ladyt támogató legnagyobb Super PAC, a Priorities USA Action sem költ már több pénzt a demokrata előválasztásra, írja a Politico.

A demokraták kedden Arizonában, Idahóban és Utah-ban szavaznak. Sanders az utóbbi kettőben próbálhat kitűnni, a héten Arizonából érkezett felmérés szerint ugyanis ott 26 százalékos előnyben volt vele szemben Clinton.