Sanders tarolt egy sort, a republikánusoknál Cruz állítólagos félrelépése a téma

063 517692168
2016.03.27. 15:03
12 hozzászólás

Mindhárom szombaton szavazó államban nagy fölénnyel tudott nyerni Bernie Sanders vermonti szenátor, amivel három hete elért michigani meglepetésgyőzelme óta először tudott megint lendületet venni. Erre nagy szüksége is volt, hiszen messze le van maradva a nagy esélyes Hillary Clinton mögött a demokrata jelöltségért folyó előválasztáson, és még a neki kedvező államok megnyerésével sem tudott lényegesen közelebb kerülni a jelöltséghez szükséges delegáltakban.

A második szuperkeddnek is nevezett március 15-i választásokon Clinton ötből ötöt nyert, köztük a nagyon fontos Floridát és Ohiót, és kedden is nagyon meggyőzően végzett az élen az aznapi háromból a legfontosabb Arizonában, ami elhomályosította a vermonti szenátor győzelmeit Idahóban és Utah-ban. Sanders most viszont egyértelmű győztesként kerülhetett be a hírekbe, miután szombaton

mindhárom kaukuszt tartó államban jókora különbséggel nyert:

Washington államban és Hawaiin is 70 százalék feletti, Alaszkában pedig 80 százalék feletti eredményt ért el.

Így állnak most a delegáltakban

A demokratáknál a jelöltséghez 2383 kell. A szombati államokból még nem osztották ki az összeset.

  • Clinton 1251 (+szuperdelegáltak)
  • Sanders 1012 (+szuperdelegáltak)

(CNN alapján)

A volt first lady és egykori külügyminiszter ugyan Bill Clintonnal, és lányukkal, Chelsea-vel is kampányolt az északnyugati Washington államban, de valójában csak a veszteség minimalizálására ment rá. Sanders viszont ellenfelét messze felülköltve, a három államban összesen 1,65 millió dollárt fordított hirdetésekre, és sokat várt a választói összetételben neki kedvező Washingtontól.

Sandersnek nemcsak győzelmekre, hanem nagy győzelmekre volt szüksége, és feltehetően 60-nál is több delegálttal közelebb lesz innentől a volt first ladyhez. Clinton azonban eddig több mint 300 delegálttal vezetett – nem számolva a párt különböző tisztviselőiből, kongresszusi képviselőiből, szenátoraiból álló szuperdelegáltakat –, ezért előnye továbbra is tetemes.

Már csak az államok harmada van hátra

Sanders viszont eddig is azt ígérte, hogy végigcsinálja az előválasztást, most pedig újabb muníciót kapott, amivel rengeteg kampánypénzt is össze tud majd kalapozni. Clinton pedig nagy fordulat nélkül szinte behozhatatlannak tűnő előnye ellenére továbbra sem koncentrálhat teljes energiájával a november 8-i elnökválasztásra, hanem aktívan rá kell feküdnie az áprilisi államok megnyerésére.

Március végeztével már 32 államon túl vagyunk, így kicsit több mint a harmaduk van már csak hátra az előválasztáson. Viszont most nem fogják már annyira egymást érni a kaukuszok és előválasztások, mint az elmúlt egy hónapban, áprilisban összesen nyolc állam szavaz a demokratáknál, és ebből öt egy hónap múlva, április 26-án.

Most tíz napig nem lesz választás, április 5-én viszont jön Wisconsin, ahol megint lehet esélye Sandersnek, de a legutolsó felmérésekben Clinton vezetett. A vermonti szenátor azért sincs könnyű helyzetben, mert már csak két államban lesz kaukusz, amiken messze jobb volt Clintonnál, Wisconsin után pedig olyan terep jön,

ahol a volt first lady megint egyértelmű erőt mutathat fel,

egyelőre ugyanis New Yorkban, Marylandben és Pennsylvaniában is 20 százalék feletti előnnyel mérték a felmérésekben.

Trumpék is Wisconsinra készülnek

A republikánusoknál nem voltak előválasztások szombaton. Kedden a delegáltgyűjtésben vezető Donald Trump besöpörte a győztes mindent visz elven szavazó Arizonát, viszont Ted Cruz 69,2 százalékkal messze megugrotta az összes delegált megnyeréséhez szükséges 50 százalékos küszöböt Utah-ban. A mormonok őshazája lett az első olyan fontosabb állam, ahol Donald Trump igazán nagy vereséget szenvedett, Cruz mellett még John Kasich ohiói kormányzó is megelőzte a milliárdost, aki mindössze 14 százalékot ért el.

Így állnak most a delegáltakban

A republikánusoknál a jelöltséghez 1237 kell.

  • Trump 742
  • Cruz 462
  • Kasich 145

(CNN alapján)

A milliárdos eddigi menetelését szörnyülködve figyelő republikánus potentátok továbbra is azzal számolnak, hogy meg tudják akadályozni, hogy Trump összegyűjtse a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat a jelöltállító konvencióig, így pedig nem lenne lefutva, hogy végül ő lesz-e a republikánusok hivatalos elnökjelöltje. A pártvezetésben sokan abba kapaszkodnak, hogy Trumpnak a fennmaradó delegáltak 57 százalékát meg kellene nyernie a jelöltség bebiztosításához, miközben eddig csak nagyjából harmadukat hozta el átlagosan.

A pártvezetés korábban a Tea Party-vonalat képviselő Cruztól is ódzkodott, de egyre többen látják úgy, hogy csak az ő győzelmeivel lehet megállítani valahogy Trumpot. A magát a milliárdos egyetlen igazi ellenfelének beállító Cruznak ugyan van még matematikai esélye a szükséges delegáltak összegyűjtésére, de valójában Kasich-hez hasonlóan ő is inkább csak azzal számolhat, hogy majd a konvención előzze be az ingatlanmágnást.

Korábban még elképzelhetetlennek gondolt támogatókból mindenesetre egyre többet kap,

szerdán például az egykor nagy esélyesnek beharangozott volt elnökjelölt, de aztán leszereplő Jeb Bush is kiállt mellette. A texasi szenátorhoz képest sokkal mérsékeltebb Bush konzisztens, valódi konzervatív értékek mentén politizáló politikusnak nevezte Cruzt, aki már megmutatta, hogy le tudja győzni Trumpot.

Április 5-én a republikánusoknak is Wisconsin jön, ami náluk szintén a győztes mindent visz elven adja majd egyetlen jelöltnek a delegáltjait, így különösen fontos lesz. Az már látszik, hogy nagy csata lehet az államért, ahol a legutolsó felmérésekben hajszállal Ted Cruz vezetett Trump előtt, de Kasich-re is sokan szavaznának. A Trump-ellenes erők Super PAC-jei is rengeteg negatív hirdetéssel készülnek Wisconsinra, így Cruznak jó esélyei lehetnek, habár többször is utalt arra, hogy Kasich tőle vesz el szavazatokat. Ha Trumpnak mindezek ellenére sikerülne megnyernie az államot, azzal megerősíthetné pozícióit.

Cruz magánélete a középpontban

Az mindenesetre már látszott, hogy az addig hátralévő időben is pörög majd a kampány, ami a hét második felében Cruz állítólag félrelépéseitől volt hangos. A National Enquirer új száma arról írt, hogy a texasi szenátornak legalább öt házasságon kívüli kapcsolata volt. A cikk még nem olvasható online, arról a Gawker közölt lapszemlét. Cruz állítólagos partnerei között egy csinos politikai tanácsadó és egy menő washingtoni ügyvéd is van. A Gawker utalt rá, hogy Cruz egyik lehetséges partnerének a leírása tökéletesen ráillik Katrina Piersonra. Pierson korábban Cruz kampánytanácsadója volt, jelenleg viszont pikáns módon már Trump kampányszóvivője.

Cruz azzal vádolta Trumpot, hogy „ő és a csatlósai" állnak a bemocskolására hivatott, alaptalannak minősített botrány mögött, hiszen Trump kedden azzal vádolta Cruzt, hogy a feleségét is felhasználta az egyik hirdetésében, ezért megfenyegette, hogy ő is előveszi a texasi szenátorét. Azt sem tartja véletlennek, hogy a cikkben megszólal Trump egyik volt politikai tanácsadója is.

A milliárdos a maga részéről váltig állította, hogy semmi köze az egészhez. Közben viszont persze azért nem felejtett el odaszúrni egy jókorát:

Ez Ted Cruz ügye a National Enquirerrel, és noha a lapnak igaza volt O.J. Simpson, John Edwards és sok más ember botrányainál, azt remélem, hogy tévednek Hazug Ted Cruz esetében.