Izraelen kapott össze a két demokrata elnökjelölt

2016-04-15T032421Z 1182443037 TB3EC4F09GBHY RTRMADP 3 USA-ELECTI
2016.04.15. 07:22

Keményen egymásnak csattant a jövő keddi New York államban esedékes előválasztás előtt a két demokrata elnökaspiráns. Brooklynban Bernie Sanders és Hillary Clinton is bizonyos szempontból hazai pályán érezhette magát, a vermonti szenátor Brooklynban született és nőtt fel, Hillary Clinton volt külügyminisztert pedig New Yorkban választották szenátorrá.

Az egyik nagy vitapont az alkalmasság kérdése volt, Bernie Sanders ugyanis pár nappal ezelőtt azt állította róla, hogy nem alkalmas elnöknek. A 74 éves vermonti szenátor finomított álláspontján, szerinte Clinton értékítéletével van baj, mert például annak idején megszavazta az iraki háborút, vagy mindmáig kiáll a szabadkereskedelmi egyezmény mellett.

Hillary Clinton a demokraták körében népszerű Obama elnökre hivatkozott, aki szerinte megbízott az ítélőképességében, hiszen külügyminiszteréül választotta. Ugyancsak Obamával takarózott akkor, amikor Sanders elővette régi fegyverét, miszerint a volt First Lady kampányát a Wall Street nagybankjai támogatják, ezért a választók nem bízhatnak abban, hogy nem a nagybankok és a pénzemberek érdekeinek megfelelő döntéseket hoz majd elnökként.

A vita olyan heves volt, hogy sokszor a műsorvezetőknek kellett csitítgatniuk a jelölteket. Hillary Clinton sokszor Sanders szavába is vágott, és néha már-már kiabált (ne gondoljuk, hogy ez nem volt tudatos, kérdés, hogy az agresszív fellépésre alapozott stratégia mennyire válik be). a CNN összefoglaló videója elég jól bemutatja a hangulatot:

A két politikus az amerikai politikát uraló lényeges kérdésekről fejtette ki a véleményét: a Wall Street és a politika összefonódásán kívül

  • a szabad fegyverkereskedelemről,
  • a külföldre került amerikai munkahelyek esetleges visszahozásáról,
  • az egészségbiztosításról,
  • a minimálbér emeléséről,
  • és a külpolitikáról, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusról

Az Egyesült Államok számára évtizedek óta evidens Izrael feltétel nélküli támogatása; Bernie Sanders - aki egy ideig egy izraeli kibuc lakója is volt - azonban elmúlt napokban bírálta az izraeli kormány palesztinokkal kapcsolatos politikáját. A szenátor a vitán is azt a véleményt képviselte, hogy

a közel-keleti békesség megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy a palesztin népet tisztelettel és méltósággal illessék

És egyúttal kritizálta Clinton elkötelezettségét a jobboldali Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő mellett (aki egyébként pont Obama elnök ellen szövetkezett a republikánusokkal).

Eljön az idő, amikor az igazságosság és a békesség érdekében azt kell mondanunk Netanjahunak, hogy nem mindig neki van igaza.

mondta Sanders, mire Clinton csak általánosságokban beszélt arról, hogy ő már megpróbált közvetíteni a palesztin kérdésben. 

A vita előtti összes közvélemény-kutatás kétszámjegyű előnyt mért Clintonnak, kérdés, hogy a vita - illetve a vitáról azonnal kibontakozó vita - keddig képes-e megingatni a biztosnak tűnő győzelmet.

(MTI)