Bernie Sanders nagy ívben tesz az esélylatolgatásokra

2016.05.11. 07:30 Módosítva: 2016.05.11. 09:20

A papírforma igazolódott a keddi előválasztásokon: Nyugat-Virginiában és Nebraska államban a republikánusoknál az egyedüliként állva maradt jelölt, Donald Trump győzött, míg a demokratáknál Nyugat-Virginiában Bernie Sanders vermonti szenátor győzött. Ez utóbbi még nem végeredmény, de a Politico szerint 61 százalékos feldolgozottsági aránynál 51-36-ra vezet Hillary Clintonnal szemben.

Sandersnek ez már a 19. győzelme (Clinton 23-nál tart), de mivel a demokratáknál arányosan osztják el a delegáltakat, ezért a háromszáz küldöttnyi hátrány alig csökkent. A delegáltakat tekintve (kedd esti állapot szerint) 1705-1415, a pártelit szavazásra jogosult ún. szuperdelegáltjait tekitve pedig 523-39 volt az állás Clinton javára. Azaz mivel a soron következő államokban már csak 926 delegáltat lehet szerezni, ezért Sanders már csak abban reménykedhet, hogy olyan sikereket ér el, melynek hatására a Clintont támogató demokrata vezetők is tömegesen állnak át az ő oldalára.

Nyugat-Virginia demográfiailag ráadásul Sandersnek kedvezett, mivel lakosságának több mint 90 százalékát nem-latino származású fehérek alkotják, azonban több, soron következő előválasztás is olyan államban lesz, ahol a demokrata bázis összetétele nagyon kedvez Clintonnak, aki hagyományosan 80 százalék körül teljesít például a feketék körében.

A republikánusoknál az volt az egyedüli érdekesség, hogy sokan Trump elleni tiltakozásuk kifejezésére használták a szavazást. Kihasználva azt, hogy a szavazócédulákon a már visszalépett jelöltek neve is ott szerepelt, Ted Cruzra a nyugat-virginiai szavazók 11 százaléka, John Kasichre 10 százaléka, Ben Carsonra pedig 2 százaléka voksolt, de még Jeb Bush is kapott bő egy százaléknyi szavazatot. Nyugat-Virginiában 34 delegált, azaz küldött elnyerése volt a tét, Nebraskában pedig 36 delegáltról döntöttek. Trump a nebraskai előválasztást, és vele mind a 36 küldött támogatását - is megnyerte.