Beállt Trump mögé a milliárdos királycsináló

2016.05.15. 12:21

Több mint százmillió dollárt áldozhat Donald Trump elnöki kampányára Sheldon Adelson Las Vegas-i kaszinómilliárdos a The New York Times értesülései szerint.

Adelson a republikánus politikusok kampányainak egyik legfontosabb finanszírozója, de a 100 millió feletti összeg még tőle is kiemelkedően magasnak számít. Főleg annak fényében, hogy másoktól megvonja a pénzeket, hogy  inkább Trumpra költhessen.

Adelson korábban kisebb összegeket adott Ted Cruznak, de miután a texasi szenátor bedobta a törölközőt, végül múlt pénteken megállapodott Trumppal - mondták az NYT-nak az ügyre rálátó források.

Az pedig tovább növeli a dolog jelentőségét, hogy Trumpnak eddig egy jelentős anyagi támogatója sem volt, kisebb adományokból és saját pénzéből kellett fenntartani kampányát. Ez a továbbiakban nyilvánvalóan tarthatatlan lett volna, mivel a novemberi választásig várhatóan milliárdos nagyságrendben költ majd a két tábor hirdetésekre és más kampányeszközökre.

Az mondjuk még nem világos, hogy Adelson pontosan milyen csatornákon keresztül áldoz majd Trumpra, de csak idő kérdése ennek kidolgozása.

A kőkonzervatív, 82 éves Adelson a Las Vegas-i Sands kaszinó tulaja, a Forbes szerint vagyona 25,8 milliárd dollár, ezzel a világ 22. leggazdagabb embere. Már csak azért is szereti a republikánusokat, mert a törvényhozásban szorgosan védelmezik érdekeltségeit.

2012-ben 98 milliót költött republikánus politikusok támogatására, de akkor ezt 34 különböző kampánynak és szervezetnek adta, nem egy indulónak. Adelson az NYT szerint most jelentősen megvonja a támogatásait a képviselőházba és a szenátusba készülő republikánusoktól, hogy Trumpra összepontosíthassa anyagi erőit. 

Trump egyébként tavaly októberben még a Twitteren inzultálta Adelsont, azt írta, hogy a milliárdos adományaival "a kiskutyájává" akarja tenni egy másik riválisát, Marco Rubio floridai szenátort. Most azonban látszólag már szent a béke.