Beállt Trump mögé az eddigi legbefolyásosabb támogatója

2016.06.02. 22:12

Paul Ryan, az amerikai kongresszus Képviselőházának házelnöke, wisconsini képviselő és 2012-es alelnökjelölt csütörtökön egy cikkben jelentette be, hogy Donald Trump megkapja a támogatását és rá fog szavazni a novemberi elnökválasztáson. Ez azért nagy hír, mert Ryan volt a legmagasabb rangú és legbefolyásosabb aktív republikánus politikus, aki eddig vonakodott kijelenteni, hogy beáll Trump mögé. Most azonban egy wisconsini újságban ezt mégis megtette.

Ryannek egyébként nem nagyon volt más választása, mivel az elmúlt hetekben a republikánus párton belüli "No Trump!"-mozgalom szinte teljesen elhalt, és a pártelit mind nagyobb része sorakozott fel a milliárdos támogatására. A Politico értesülése szerint a házelnök ezen a héten hozta meg döntését, és előtte nem konzultált Trump kampánycsapatával.

A Janesville Gazette-ben Paul Ryan többek közt arról ír, hogy "nem titok, megvannak a nézetkülönbségeink, nem fogom színlelni, hogy nem így van. És ha úgy érzem, továbbra is el fogom mondani, amit gondolok. De a valóság az, hogy azokban az ügyekben, amiből a mi (párt)programunk összeáll, több dologban értünk egyet, mint amiben nem", és azt is kijelenti, hogy

Ezért fogok rá szavazni ősszel.

Ryan azzal érvel, hogy hosszas megbeszéléseket folytatott Trumppal, melynek során bemutatta neki azokat a szakpolitikai elképzeléseket, melyek a Ryan-vezette képviselőházi republikánusok pártprogramját jelentik, és amelyek segíthetik az amerikai emberek boldogulását. Míg Hillary Clinton elnöksége esetén egészen biztos, hogy esély sem lesz ezek elfogadtatására, addig a házelnök szerint Donald Trump elnökként segíteni fog nekik ezeket az elképzeléseket megvalósítani.