Újabb csontváz borult ki Trump páncélszekrényéből

2016.06.04. 21:25

Egyre több üzleti csontváz borul ki Donald Trump páncélszekrényéből. A héten az amerikai média elkezdte ízekre szedni a Trump Egyetem-nek nevezett üzleti főiskola-hálózat visszásságait, az AP pedig szombaton egy újabb olyan üzletet szellőztetett meg, mely komoly adu lehet majd a republikánus jelölt elleni kampányban.

A történet szerint Trump 2015 elején fogott bele egy azerbajdzsáni ingatlanfejlesztésbe (egy bakui gigaszálloda építésébe), a kormányzati akadályokat üzleti partnere, Zija Mammadov közlekedési miniszter fia, Anar Mammadov hárította el. Őt azonban a bakui amerikai diplomaták "notóriusan korrupt"-nak tartják. Sőt, a külügyminisztérium úgy általában minden Azerbajdzsánban befektetni kívánó amerikait figyelmeztet a "mindent átható korrupcióra", az AP szerint nehéz tehát elképzelni, hogy Trump ne lett volna tisztában azzal, hogy szükségszerűen valami kétes alakkal fog össze. 

Alan Gartner, az ingatlanmilliárdos ügyvédje elmondta, hogy egy auditorral szokták vizsgálni külföldi partnereiket, de az ellenőrzés szerint  Zija Mammadov nem volt érintett az üzletben. Azonban Baku-szerte közismert, hogy a közlekedési miniszter fiával szoros üzleti kapcsolatban áll: taximonopóliumot biztosított számára a fővárosban, és egy egész autóbusz-flottát is átjátszott neki.

Az Egyesült Államok számára persze soha nem okozott problémát a korrupt rezsimekkel való üzlet, az azeri partner apja azonban nemzetbiztonsági szempontból is kockázatot jelent: Zija Mammadov ugyanis 2010-től az embargó alatt álló Irán hadseregével is kapcsolatban állhat. Az idősebb Mammadov ugyanis egy volt iráni tábornoknak juttatott egy autópálya-építési projektet, a befolyt pénzek amerikai gyanú szerint Iránt gyarapították. 

A tervezett szálloda még el sem készült, de máris csaknem 3 millió dolláros hasznot hozott Trumpnak. A bakui projekt ennek ellenére az AP érdeklődése óta eltűnt Trump honlapjának referenciái közül.