Trump: Aki mondja másnak, az mondja magának, beeee!

2016.06.10. 19:20

A Twitteren játszott le egy kört a november 8-i elnökválasztásra készülő Hillary Clinton és Donald Trump, habár azt nem lehet mondani, hogy túl magasröptű eszmefuttatásokba bocsátkoztak volna.

Trump kiírta, hogy Barack Obama támogatta Clintont, amivel

még négy év Obamát akar, csak rajta kívül senki más nem!

Erre Clintonék öt perccel később nemes egyszerűséggel a következő üzenettel válaszoltak, és ez lett a kampányának eddigi legtöbbször megosztott bejegyzése:

Töröld a fiókodat realDonaldTrump.

A "töröld a fiókodat" egy twitteren gyakran használt vicc, amit nem szó szerint kell érteni. Általában akkor használják ezt, mikor valakinek a láthatólag jól kigondolt poénja felsül. Ebből a szempontból tökéletes válasz Clinton csapata részéről, hiszen Obama jelenleg is nagyon népszerű elnöknek számít. Sokkal többen utálják Clintont, mint Obamát, világít rá a Vox.com szakértője. Vagyis egyáltalán nem igaz, hogy „senki nem akarna  még 4 év Obamát."

Ráadásul Trumpnak tényleg érdemes lenne megfogadnia, hogy törölje a fiókját vagy legalább megváltoztassa a hozzáállását. Ragaszkodik hozzá, hogy egyedül ő intézze a tartalmat, amiket nem saját kezűleg ír, hanem egy asszisztensének diktálja. Ennek következtében a Twitter csatornájából jó képet kaphat az ember arról, hogy Trump milyen ember is valójában. Bárkinek megosztja az üzenetét, aki őt dicséri, kicsinyes vitákba is belemegy és képtelen elviselni, ha nem az övé az utolsó szó.

Alig egy órával később érkezett Trump visszavágása, amivel Clinton emailbotrányára utalt:

Hol is van a 33 ezer emailed, amit töröltél?

Rákérdeztek Obama szóvivőjénél

Obama csütörtökön jelentette be, hogy hivatalosan is Clintont támogatja, és mellette fog kampányolni. A Fox News aztán rákérdezett arra Josh Earnestnél, a Fehér Ház szóvivőjénél, hogy az elnök nyílt kiállása nem befolyásolhatja-e a Clinton emailügyében vizsgálódó igazságügyi minisztériumi dolgozókat.

Earnest szerint Obama azért is állt ki teljes mellszélességgel volt külügyminisztere mellett, mert biztos benne, hogy az ügyben vizsgálódó semmilyen dolgozót, vagy hatóságot nem ér politikai befolyás. A Fehér Ház szerint emellett Obama nem is beszélt erről a vizsgálatról Clintonnal. Earnest viszont azt is mondta, hogy „minden bűnügyi nyomozást függetlenül kell lefolytatni bármilyen politikai befolyástól."

A pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) szóvivője közleményben reagált gyorsan Earnestre, szerinte ezzel a Fehér Ház is elismerte, hogy az FBI bűnügyi nyomozást folytat. A Fehér Ház viszont a Politicónak jelezte, hogy Earnest senkivel nem beszélt az igazságügyi minisztériumnál, aki képben lenne a vizsgálat állásáról, vagyis arról sem tudhat, hogy bűnügyi nyomozás folyik-e.

Biden és Warren is Clinton mellett

Obama bejelentése után Joe Biden alelnök és Elizabeth Warren massachusetts-i szenátor, a demokraták progresszív szárnyának egyik fontos alakja is kiállt Hillary Clinton mögött.

Biden szerint nem lehet abban bízni, hogy Trump elnökként tiszteletben tartaná az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az alelnök szerint a milliárdos megjegyzései ráadásul a zsarnokság és önkényuralom felé mutatnak.

Trumpot a republikánusok közül is sokan bíráltak az elmúlt héten a Trump Egyetem ügyében vizsgálódó bíró mexikói származására tett megjegyzései miatt. Ezeket később visszavonta, de azt állította, hogy félremagyarázták a szavait.

Az előválasztások alatt Clinton ellenfeléhez, Bernie Sandershez közelebb álló Warrentől viszont csak úgy záporoztak a negatív jelzők Trumpra, de a republikánusok szenátusi vezetőjét, Mitch McConnell-t, és Paul Ryan házelnököt is ostorozta, amiért támogatták a milliárdost.

Donald Trump, te egy totális szégyen vagy

– vágta oda többek között a rasszistának nevezett Trumpnak.

Clinton a Politicónak adott interjúban egyébként elismerősen beszélt Warrenről, és azt sem zárta ki, hogy női alelnökjelöltje legyen. Warren azt mondta, hogy nem beszélt még erről Clintonnal, de szerinte alkalmas lenne főparancsnoknak.