Egymásnak feszült Clinton és Trump az abortusz kapcsán

2016.06.11. 08:54 Módosítva: 2016.06.11. 08:55

Pénteken Hillary Clinton és Donald Trump is szóba hozta az abortusz kérdését nyilvános fellépésén, mind a ketten azzal vádolták a másikat, hogy elnökké választása esetén radikális irányba változtatná a terhességmegszakítás szabályozását - írja a Politico. 

Clinton a Planned Parenthood washingtoni rendezvényén kétszer is nekiment Trumpnak az abortuszhoz való hozzáállása miatt. A demokraták jelöltje szerint a Trump lerombolná a női jogvédők az abortuszhoz és a fogamzásgátláshoz való könnyebb hozzáférés terén elért eddigi eredményeit. Legalább kétszer elismételte riválisának azt a korábbi, azóta már visszavont állítását, miszerint a az abortuszon átesett nőket valamilyen formában meg kellene büntetni. 

"Amikor Donald Trump azt mondja, hogy tegyük újra naggyá Amerikát, ez valójában azt jelenti, hogy vigyük vissza Amerikát a múltba, azokba az időkbe, amikor lehetőség és méltóság csak keveseknek adatott. Nos, Donald, ezeknek az időknek végük, nem engedjük meg sem Donald Trumpnak, sem bárki másnak, hogy visszaforgassa az idő kerekét" - mondta Hillary Clinton, aki szerint Trump visszavágná a Planned Parenthod támogatását, és olyan bírákat nevezne ki a Legfelsőbb Bíróságra, akik szűkítenék a terhességmegszakítás lehetőségét vagy akár be is tiltanák azt. 

Eközben egy másik rendezvényen Trump is az abortusszal támadta ellenfelét. A Faith and Freedom Coalition washingtoni konferenciáján azt mondta, ha Clintont megválasztják, szövetségi pénzből támogatja majd az abortuszt, az erre fordítandó összeget beépítené a vallási szervezetek által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulásba is.