Wall Street: Ha Warren az alelnök, a bankárok asztalt borítanak

2016.06.21. 12:39
Nagy a harc az alelnöki posztért Hillary Clinton demokrata elnökjelölt mellé. A Wall Street bankárai ultimátumot adtak: ha kell a pénzük a kampányhoz, Hillary nem jelölheti Elizabeth Warrent.

Több prominens demokrata és támogatóik interjúi alapján a  CNBC arról számolt be , hogy a Wall Street egységesen kiáll Elizabeth Warren szenátor alelnökké jelölése ellen. A Harvard volt kereskedelmi jogász professzora, jelenleg Massachusets demokrata szenátora az egyik, a sajtó által legesélyesebbnek tartott jelölt Hillary Clinton helyettesének.

Warren nevének már említése is berzenkedést vált ki banki körökben, aki a 2008-as pénzügyi válság után hadat üzent az amerikai bankoknak és a massachusetts-i szenátor a Gazdasági Világválság óta a legkarakánabb Wall Street-ellenes politikus. Többek közt olyan intézkedések köthetőek a nevéhez, mint a pénzügyi fogyasztóvédelmi iroda létrehozása. 

A Wall Street berzenkedését bárki megértheti, aki tud angolul, és végignézi, hogy áprilisban a szenátusi bizottságban Warren az USA jegybankjának szerepét betöltő FED a lakossági termékek szabályozásának korábbi felelősét miként szembesíti azzal, hogy a jelzáloghitelek gyenge állami szabályozása amerikai családok millióit lehetetlenítette el.

Hillary Clinton egy független jelentés szerint eddig 289 millió dollárt szerzett a 2016-os elnökválasztási kampányra. A befektető- és biztosítócégek egyedül 28 milliót hoztak a csapatba, így ez az üzletág Clinton kampányának legbiztosabb forrása, és a szavuknak van súlya.

Két dudás egy csárdában

"Igazából nem is kedvelik egymást," nyilatkozott az egyik, Clinton kampányának milliókat szerző szponzor. A támogatók kritikus hangjai mind egyetértenek: Hillary nem szeretne olyan alelnököt, aki túlragyogja őt, és aki saját hatalmi bázist építene ki a Fehér Házban ahelyett, hogy beállna első tisztként az elnök mögé.

Az ellenzők szerint az ellenkezésnek gyakorlati indokai is vannak. Ha Clinton elnök lesz, már az első hónapokban a republikánusokkal kell egyeztessen egy sor olyan döntésről, mint az infrastrukturális beruházások vagy adóreform. Ehhez pedig egy jó diplomáciai érzékű alelnökre lesz szüksége. A Wall Street-i donorok szerint Warren harcias személye ellehetetlenítené a demokrata-republikánus tárgyalásokat.

A bankárokkal Clinton saját pártjának egy jelentős része is egyetért.

Hacsak nem jön valami totális cunami, Clinton erősen megosztott kormányzattal néz szembe. 

Ezt az egyik mérsékelt washingtoni demokrata nyilatkozta, aki szerint egy Joe Biden-kaliberű ember kéne a pozícióra, aki a kongresszusban tárgyalni tud az elnök részéről, és ebben Warren nem valami erős.

Warren hívei tapsolnak

A másik oldalról a massachusetts-i szenátor támogatói kifejezetten üdvözölték a Wall Street ultimátumát. Úgy gondolják, a "nyafogó bankárok" csak megerősítik Warren esélyeit az alelnöki pozícióra.

Szerintük, ha Warrenre esik a választás, akkor az olyan szimpátiát vált ki, hogy a választók tömeges direkt adományai messze behozzák a kieső bankármilliókat. A Clinton-kampány Warren-hívei szerint a Wall Street-i berzenkedés híre annyira a szenátor asszony malmára hajtja a vizet, hogy "akkor sem lehetne jobb a sztori Warrennek, ha ő maga találja ki."

Mindenesetre, a demokrata közvélemény nem tartja valószínűnek Warren jelölését. Clintonnak nincs szüksége merész lépéssel harcias figurát állítani az oldalára, mert a kampánya így is vezet a republikánus Trumpéhoz képest, aki pénzügyileg lemaradt, és stratégiai lépéshátrányban is van.

Clinton a támogatottságát most konszenzusépítéssel szilárdíthatná meg. Warren feltüzelhetné a liberális tábort, de elriasztaná a Trump-ellenes, ezért a demokratákhoz átpártolt republikánus szavazókat, és a pénzügyi mágnások milliói is elapadnának vele.

Jelenleg a legjobb választásnak Tim Kaine Virginia-i szenátor tűnik. Warrenre pedig, hacsak nem kerül nagyon hátrányba Clinton, leginkább egyszerűen nincs szükség.