Trump a kivégzett iraki diktátort dicsérte

2016.07.06. 14:25 Módosítva: 2016.07.06. 14:27

Donald Trump szerint Szaddám Huszein iraki diktátor egy valamit jól csinált: keményen fellépett a terroristák ellen. Az NBC szerint a republikánusok leendő elnökjelöltje ezt az észak-karolinai Raleigh-ben tartott kampánygyűlésén mondta. 

Szaddám Huszein tényleg rosszfiú volt, de tudják, mit csinált jól? Terroristákat ölt. És ezt nagyon jól csinálta: az iraki hatóságok nem olvasták fel nekik a jogaikat, nem beszéltek velük.

Nem ez az első eset, hogy Trump jó színben próbálja meg feltüntetni az Egyesült Államok egykori ősellenségét, a kivégzett brutális diktátort, írja az MTI. Trump tavaly októberben azt mondta: Szaddám Huszein iraki, és Moammer Kadhafi líbiai diktátor rezsimjének megőrzésével a világ kevésbé zilálódott volna szét, és a közel-keleti helyzet jóval stabilabb lenne.

Trump persze akkor is hangsúlyozta, hogy semennyire sem dicsőíti Huszeint vagy Kadhafit. Szerinte viszont Washington és szövetségesei hiába igyekeztek megszabadítani Líbiát és Irakot a problémáktól, azokat nem oldották meg, sőt a helyzet lényegesen rosszabbá vált.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett nemzetközi koalíció 2003-ban katonai akciót indított Irak ellen, hogy megtalálják Szaddám Huszein diktátor feltételezett tömegpusztító fegyvereit. Huszeint később elfogták, majd egy iraki törvényszék halálra ítélte, és 2006-ban kivégezték.

Líbiában 2011 februárjában előbb felkelés, majd polgárháború tört ki. Moammer Kadhafit megbuktatták és meggyilkolták. A káoszba süllyedt észak-afrikai ország azóta gyakorlatilag részekre szakadt.