Megvan Clinton alelnökjelöltje is

2016.07.23. 02:23 Módosítva: 2016.07.23. 03:25

Ahogy azt várni lehetett, péntek este Hillary Clinton is előállt alelnökjelöltjével, aki nem más lett, mint

Tim Kaine, virginiai szenátor.

Clinton a Twitteren úgy jelentette be Kaine-t, mint aki egész életét annak szentelte, hogy másokért harcoljon. Több lehetséges név is keringett, de az utolsó napokban már a legtöbben Kaine-t tippelték a demokrata elnökjelölt legvalószínűbb választásának.

A hónapokig tartó jelöltkeresés végén Clinton az 58 éves politikus mellett döntött. Kaine tapasztalt politikus, volt Richmond polgármestere, négy évig Virginia kormányzója, 2013 óta pedig szenátorként képviseli az államot a kongresszusban. Emellett másfél évig ő volt a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) elnöke is 2009-2011 között.

Kaine a Harvardon végzett tanulmányai alatt katolikus misszionáriusként járt Hondurasban, ami családja szerint egész életét megváltoztatta, és innen ered a spanyoltudása is. Amellett, hogy folyékonyan beszél spanyolul, tagja a szenátus külügyi és a fegyveres testületeket felügyelő bizottságának, nem mellesleg pedig egy billegő államot, Virginiát képvisel.

2008-ban az elsők között állt Barack Obama mellé Clintonnal szemben, és állítólag szerepelt Obama lehetséges alelnökjelöltjeinek listáján is, de végül Joe Biden lett a befutó. 2014-ben aztán csaknem egy évvel azelőtt felsorakozott Clinton mögé, hogy a volt first lady tavaly áprilisban hivatalosan is beszállt az elnökjelölti küzdelembe. Többször is együtt kampányolt Clintonnal, akivel állítólag kíválóan megértik egymást, és ezúttal összejött neki az alelnökjelöltség.

Kaine segítségével Clinton mindenképpen ráfeküdhet Virginia megnyerésére, amit Obama 2008-ban 44 év után nyert meg a demokratáknak, aztán négy éve is vinni tudott. A RealClearPolitics összesítése szerint Clinton 4,8 pontos előnnyel vezet az államban Trumppal szemben.

Emellett a pragmatikus kormányzóként, majd pedig szenátorként ismert Kaine a New York Times szerint segíthet Clintonnak megnyerni több államban a függetleneket, de akár azokat a mérsékelt republikánusokat is, akik nem kérnek Donald Trumpból. A centrista politikus alapvetően biztonsági, de sokak szemében unalmas választásnak tekinthető Clinton részéről. A PBS rá is kérdezett Clintonnál, hogy vajon nem találja-e unalmasnak Kaine-t, de a volt first lady azt mondta, pont ezt szereti benne. Majd hozzátette: „Még soha nem veszített el választást."

Viszont a másik oldalról a demokraták progresszív szárnya mögött álló szavazók nem fognak túlzottan örülni neki, főleg, miután élénken támogatja a Bernie Sanders által is az előválasztások alatt gyakran kritizált szabadkereskedelmi egyezményeket. Ráadásul személyesen ellenzi az abortuszt, és a bankokat érintő szabályozások kérdésében sem a progresszívekhez áll közel. Sanders több delegáltja konkrét tiltakozással is fenyegetett a napokban a hétfőn kezdődő demokrata jelöltállító gyűlés alatt, amennyiben Clinton Kaine mellett dönt.

Clinton majd egy floridai kampányeseményen mutathatja be hivatalosan is Kaine-t. A jövő héten pedig Philadelphiában kezdődik a demokraták négynapos konvenciója, ahol többek között Barack Obama, Joe Biden és Bernie Sanders részvételével a volt first ladyt is megválasztják hivatalos elnökjelöltnek.

A republikánusok csütörtökön véget ért jelöltállító gyűlésének eseményeit itt olvashatja vissza, a delegáltak hivatalosan is megválasztották Donald Trumpot elnökjelöltet, Mike Pence indianai kormányzót pedig alelnökjelöltnek.