Trump ellenzőinek támogatásával indulna függetlenként egy republikánus

2016.08.08. 19:47 Módosítva: 2016.08.08. 19:51

Így zajlik az előválasztás

Független elnökjelöltként akar konzervatív alternatívát kínálni a republikánus elnökjelölttel, Donald Trumppal szemben, jelezte Evan McMullin, aki egészen idáig a Republikánus Párt képviselőházi politikai igazgatója volt, most viszont ringbe száll.

Olyan, alapvetően azokban a republikánusok felé hajló államokban próbálna szavazatokat szerezni, ahol Trump valamennyire visszacsúszott a legutóbbi felmérések szerint. Az ABC Newsnak küldött közleményében azt írta, hogy idén az amerikaiak mindkét nagy párt jelöltjében csalódtak. „Soha nem késő helyesen cselekedni, és Amerika sokkal jobbat érdemel, mint amit akár Donald Trump, akár Hillary Clinton kínálhat" – írta.

McMullin jelöltségét a Trumpot hónapok óta kitartóan ellenző Never Trump mozgalom hívei támogatták az indulásban. A milliárdost két hete már a clevelandi konvención hivatalosan is megválasztották a párt elnökjelöltjének, de a mozgalom tagjai ebbe nem akartak belenyugodni. Szerintük néhány befolyásos republikánus is kiáll majd a következő napokban McMullin mögött, de ez nem kizárt, hogy nem megválasztott politikusokat, csak háttérembereket, tanácsadókat, elemzőket jelent.

Az egyelőre kérdéses, hogy mennyi államban kerülhet fel McMullin egyáltalán a szavazólapra, van, ahol már lejárt a jelentkezés határideje. Ezekben az államokban, például Texasban bírósághoz kellene fordulnia, hogy rá is lehessen szavazni.

A 40 éves McMullin egy időben mormon misszionáriusként dolgozott Brazíliában, aztán járt önkéntesként Jordániában az ENSZ Menekültügyi Világszervezetének, az UNHCR-nek a megbízásából. 1999-től 2010-ig a CIA terrorelhárítója volt, majd 2013-ig a Goldman Sachs-nak dolgozott. Korábban még soha nem indult semmilyen választáson.

Közben Jeb Bush volt floridai kormányzó fia, George P. Bush arra szólította fel a republikánusokat, hogy támogassák Trumpot, ha másért nem, akkor azért, hogy megakadályozzák Hillary Clinton győzelmét. Nemcsak apja, hanem George W. Bush, és George H. W. Bush, a két volt elnök egyike sem támogatja Trumpot, és tüntetőleg a Clevelandben tartott republikánus konvencióra sem mentek el júliusban.

Hillary Clinton a RealClearPolitics összesítése szerint már 7 százalékkal vezet Trump előtt országosan, és a legtöbb csatatérállamban is erősödni tudott a demokrata jelöltállító gyűlés óta.