Rossz éve volt Clintonéknak, mégis hárommilliárd forintot kerestek

2016.08.13. 00:46
4 hozzászólás

Hillary Clinton úgy igyekszik megszabadulni egyik kampánykoloncától, hogy közben még Donald Trumpnak is odavág: korábbi ígéretéhez híven nyilvánosságra hozta adóbevallását. 

A bevallásból kiderül, hogy Hillary Clinton és Bill Clinton összesített jövedelme 2015-ben kevesebb volt, mint egy évvel korábban: ketten együtt 10 millió 600 ezer dollárt (több, mint 3 milliárd forintot) kerestek, a 2014-ben bevallott 27 millió 900 ezer dollárral szemben. Jövedelmük a választási kampány kezdetekor kezdett jelentősen apadni. A házaspár 3 millió 600 ezer dollárt adót fizetett be 2015-ös jövedelme után az adóhivatalnak - azaz 34,2 százalékos adókulccsal adóztak.

Clintonék jövedelme alapvetően két forrásból származik: beszédekből és könyvírásból. Ahogy azt az előválasztás során Bernie Sanders oly sokszor felemlegette, a házaspár rengeteget - most kiderült: pontosan hatmillió-hétszázezer dollárt - keresett azzal, hogy különféle helyeken beszédeket, előadásokat tartott, ezen kívül 3 millió 100 ezer dollár folyt be a pár által jegyzett könyvek honoráriumából. Emellett Bill Clinton tanácsadói tevékenysége is hozott a konyhára, valamint a volt elnök évi kétszázezer dolláros nyugdíjra is jogosult. Clintonék egymillió dollárt adományoztak a Clinton Családi Alapítványnak - amely nem azonos a Clinton Alapítvánnyal -, valamint 42 ezer dollárral támogattak egy golffal foglakozó jótékonysági szervezetet is.

A 2015-ös adóbevallásával egyidejűleg Hillary Clinton nyilvánosságra hozta az elmúlt 39 évben befizetett adóinak összegeit is. És hogy alelnöki szinten se legyen probléma, Clintonéval egyidőben nyilvánosságra hozták a demokrata párti alelnökjelölt, Tim Kaine és felesége adóbevallása is, ráadásul az elmúlt tíz évre visszamenően. A virginiai szenátor és felesége, Anne Holton tavaly 313 ezer dollárt keresett, ezzel - mivel az Egyesült Államokban progresszív jövedelmadózés van érvényben - alig több mint húsz százalékos adókulcs szerint adóztak.

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt eddig elhárította, hogy nyilvánosságra hozza az adóbevallását, arra hivatkozva, hogy az IRS (az adóhivatal) még nem zárta le a beadott dokumentumok vizsgálatát.