Guccifert 52 hónap börtönre ítélték

2016.09.01. 21:35

Így zajlik az előválasztás

52 hónap börtönre ítélték az Egyesült Államokban a Guccifer nevű, romániai hekkert, aki betört több amerikai politikus számítógépébe - írja az MTI. Guccifer, azaz Marcel Lazar nemcsak feltörte ismert politikusok számítógépes kódját, hanem jó néhány levelezést és adatot nyilvánosságra is hozott. Bűnösségét még májusban elismerte, és a virginiai Alexandria bírósága csütörtökön 52 havi börtönre ítélte őt. Romániában további hét éves börtönbüntetés vár rá.

Marcel Lazar a Bush-család, Colin Powell volt külügyminiszter, Sidney Blumenthal, a Fehér Ház egyik volt és Hillary Clinton jelenlegi tanácsadója és még több mint száz közéleti személyiség védelemmel ellátott számítógépébe tört be, leveleket és adatokat mentett le, és egy részüket nyilvánosságra is hozta.

Az általa ellopott információkból derült fény arra, hogy George W. Bush volt elnök szabad idejében fest, vagy hogy édesapja, George H. Bush volt elnök kórházi kezelésre szorult. Guccifer hozta nyilvánosságra azt is, hogy Colin Powell volt külügyminiszternek állítólag romániai diplomatanővel volt szerelmi viszonya. Az információt Powell cáfolta.

Lazar azt is állította, hogy sikeres hekkertámadást hajtott végre Hillary Clinton magán számítógépe ellen a Clinton-házaspár Chappaquában lévő villájában - ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey határozottan cáfolta. Később maga Guccifer is beismerte, hogy ebben hazudott.

Hillary Clinton egyik jelenlegi tanácsadójának, Sidney Blumenthalnak a számítógépébe sikerült behatolnia, és nyilvánosságra is hozott információkat a Clinton és Blumenthal közti levelezésből. Tulajdonképpen ennek nyomán derült ki, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként a hivatalos ügyei egy részét nem a külügyminisztérium biztonságos rendszerén, hanem a magánszerverén keresztül bonyolította.

Lazarnak nincs köze az újabban "Guccifer 2.0" néven felbukkant hekkerhez, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának (a párt vezető szervének), valamint a demokraták kongresszusi kampányát bonyolító bizottságnak az elektronikus levelezésébe hatolt be. Róla az FBI úgy tartja, hogy - egyelőre még azonosítatlan - orosz számítógépes bűnöző.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek