Legfelsőbb bíró lehet a Gawker-gyilkos Thielből, ha Trump nyer

2016.09.15. 15:47

Ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, jelölni fogja Peter Thielt a Legfelsőbb Bíróságba – értesült a Huffington Post. Trump tervéről a lap szerint maga Thiel beszélt a barátainak.

Thielről a legfontosabb tudnivaló, hogy a PayPal, majd később a Palantir nevű CIA-közeli startup alapítója, a Facebook igazgatótanácsának tagja, és a Szilícium-völgy maffiájaként emlegetett befolyásos kör egyik tagja. Az utóbbi időben viszont nem ezért lehetett sokat hallani róla, hanem a két ellentmondásos ügyben játszott szerepe miatt:

  • Egyrészt Thiel gyakorlatilag az egyetlen nevesebb techguru, aki beállt Trump mögé, és teljes mellszélességgel támogatja a republikánus jelöltet.
  • Másrészt ő indított hadjáratot a Gawker-médiabirodalom ellen, többek között Hulk Hogan sajtóperének a pénzelésével, és részben sikerült is szétvernie a céget, amelyet így Nick Denton alapító eladni kényszerült, és a zászlóshajó blog, a Gawker.com menet közben meg is szűnt.

A lapnak egy másik, Trumphoz közeli forrás is megerősítette, hogy a republikánus jelölt nagyon szereti Thielt, és a belső köreiben nyíltan a poszt várományosaként emlegetik. Bár ahogy ugyanez a forrás megjegyzi, Trump ilyen jellegű ígéretei a valóságban gyakran nem valósulnak meg. Az értesülést Trump sajtósa és Thiel szóvivője is tagadta.

A kérdés azért fontos, mert Antonin Scalia februári halálával megüresedett egy szék a Legfelsőbb Bíróságban, és a két nagy pártnak nagyon nem mindegy, hogy ki fogja betölteni a pozíciót, mert az hosszú évekre meghatározhatja a törvénykezést. Trump még májusban ki is adott egy listát 11 potenciális bírójelölttel, akik mind gyakorló állami vagy szövetségi bírók, de már akkor is mondta, hogy ez nem kizárólagos névsor, inkább csak arról árulkodik, milyen típusú jelöltet támogatna.

Thiel egyébként értékes támogató, a Forbes szerint 2,7 milliárd dollárt ér, amivel természetesen ő lenne a Legfelsőbb Bíróság messze leggazdagabb tagja.