Jó hír Amerikából: kezd lecsengeni minden idők legostobább politikai botránya

2016.09.16. 11:11

Na jó, legalább a kampány legostobább vonala kezd lecsengeni: a CNN írja, hogy Mike Pence alelnök-jelölt után már Donald Trump stábja is (aztán cikkünk élesítése után bő hat órával maga Trump is) elismerte, hogy

Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államokban született.

Jason Miller, a republikánus jelölt egyik vezető tanácsadója (tanácsadónak lenni Amerikában politikusi állásnak számít) tweetjéban azonban van egy jó kis csavar.

Miller csavarja az, hogy Hillary Clinton hibáztatja amiatt, hogy egyáltalán a politikai napirendre kerülhetett a Barack Obama születési helye körüli kétely. Állítása szerint ugyanis a demokrata jelölt stábja dobta be először ezt a "durva és sunyi" érvet a 2008-as előválasztások során, és Donald Trump csak "a köznek tett szolgálatot" azzal, hogy újból napirendre vette az ügyet. 

Hát, ez is egy perspektíva, az igazság azonban sokkal izgalmasabb. A factcheck.org nyomozása alapján az a konteo, miszerint Obama nem Hawaii-on, hanem Kenyában született (és ezért az alkotmány szerint nem indulhat az elnökségért) tényleg nem republikánus, hanem demokrata körökben született; és tényleg a 2008-as előválasztás hajrájában. Azonban sem a politikusnak, sem stábjának semmi köze a vádhoz, inkább néhány fanatikus Hillary-rajongó műve lehet, akik látván Obama fölényét, kétségbeesetten próbálkoztak bombasztikusabbnál bombasztikusabb vádakat elterjeszteni a neten. 

A konteót annak rendje és módja szerint felkapta a republikánus troll-közösség, de ahogy az lenni szokott, Obama elnökválasztási győzelme után a téma érdektelenné vált, és eltűnt az Internet süllyesztőjében. Egészen 2011-ig, amikor az újabb választás közeledtével főnixként kelt életre. Ezúttal már maga Donald Trump követelte Barack Obamától, hogy hozza nyilvánosságra születési anyakönyvi kivonatát. Az újraválasztásért kampányoló elnök ezt meg is tette, de bosszúból a Fehér Ház tudósítóinak hagyományos vacsoráján elképesztően leoltotta közönség soraiban ülő Trumpot (a csúcspont az oroszlánkirályos "születési videó"):

Trump azonban a bizonyítékok ellenére is napirenden tartotta Obama születési helyének ügyét, és 2012-ben kitweetelte, hogy "rettentő megbízható forrásból tudja", a bemutatott irat hamisítvány. Az akkor még csak a partvonalról kiabáló Trump a "birtherek" fő szószólójaként vált a politikai közbeszéd alakítójává.

Donald Trump egyébként még csütörtökön sem volt hajlandó egyenesen válaszolni a Washington Post kérdésére, hogy fenntartja-e állítását. A BBC azonban rámutat arra, hogy a jelölt stábja stratégiai okokból próbálja új mederbe terelni ezt a konteót. Trumpnak ugyanis égető szüksége van a fekete szavazók legalább töredékére (ebben a rétegben a felmérések alapján többször is nullához közeli támogatottságot produkált).