Clinton keményen rátámadt a milliárdosokra

2016.09.24. 09:49

Hillary Clintonnak az utóbbi hetekben eléggé megcsappant a népszerűsége, ezért a demokrata elnökjelöltnek elő kellett húznia valamit a kalapból. Nem meglepő módon a választás az elit-, gazdag- és kapitalizmusellenes hangokban bővelkedő kampány egyik slágertémájára, a gazdagok megadóztatására esett, Clinton új adótervezete ugyanis

  • a 10 millió dollár, azaz kb. 2,7 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal rendelkező házaspárokra 50 százalékos,
  • a 10-50 millió közti vagyonnal bírókra 55 százalékos,
  • a milliárdosokra pedig 65 százalékos örökösödési adót vetne ki.

Azaz a szupergazdagok hagyatékának nagyobbik részét lesápolná az amerikai állam.

A dolog már csak azért is érdekes, mert a republikánus jelölt, Donald Trump ezzel szemben teljesen eltörölné az örökösödési adót. Másrészt a tervezetet Clinton nagyjából egy az egyben párton belüli ellenfelétől, a magát demokratikus szocialistának nevező Bernie Sanders vermonti szenátortól vette át.

Clintonnal szemben az volt az egyik nagy kifogása Sandersnek és táborának, hogy a Wall Street-i pénztőke és a gazdagok érdekeit képviseli, és nem lehet bízni benne, hiszen mindig is jóban volt a bankárokkal és iparmágnásokkal. Ehhez képest Clinton most láthatóan azt próbálja bizonyítani, hogy az ottani politikai terminológia szerint nagyon is progresszív tervei vannak Amerika számára.

Az örökösödési adó egyébként a baloldali közgazdászok, mint például Thomas Piketty egyik slágertémája. Szerintük ugyanis a vagyoni egyenlőtlenségek egyik fő forrása, hogy a gazdagok családon belül örökítik a vagyont, ami miatt a gazdagok nagyjából örökre gazdagok maradnak, a szegények meg szegények. Persze a dolog ennél bonyolultabb, viszont a milliárdosok megadóztatás mindig jó kampányszlogen.