Obama álnéven ímélezik

2016.09.24. 14:02 Módosítva: 2016.09.24. 14:29

Bár eddig egetrengető botrányok nem igazán kerekedtek ki a Hillary Clinton ímélbotrányával kapcsolatos nyomozásból, most legalább megtudhattuk, hogy Barack Obama álnéven levelezik. Erre az FBI által pénteken közzétett nyomozati iratokból derült fény, és a Politico számolt be róla.

A legújabb nyilvánosságra hozott dokumentumokban ugyanis szerepel egy kihallgatás leirata, amelyben a tanú, az amerikai külügyminisztérium egyik magas beosztású munkatársa nem ismerte fel egy vizsgált e-mai feladóját. Mikor közölték vele, hogy az elnökről van szó, aki álnevet használ, annyit mondott: ez hogyhogy nem titkosított? A leirat szerint meglepődött azon, hogy az Obama álnéven kommunikál, sőt utána kért magának egy másolatot is a kérdéses e-mailről.

Bár Clinton levelezésének jó részét nyilvánosságra hozták, az Obamával váltott íméljeit viszont az elnök különleges helyzetére hivatkozó törvényi kivétel miatt nem. Így azt sem tudni, hogy miről tárgyalt az álneves Obama és Clinton. 

A dokumentumok szerint kihallgatták a magát Guccifernek nevező román hekkert is, aki korábban azt állította, feltörte Clinton magánszerverét. Ez az FBI szerint hazugság, és már ő sem kérkedik vele.

Az is kiderült, hogy Clinton egy bizalmasa "nem tudja hova tette" azt az adathordozót, amin a volt külügyminiszter, jelenlegi elnökjelölt levelezésének másolata volt. Állítólag valahova letette otthon, és többször is próbálta megtalálni, de nem sikerült.

Clinton ellen azért vizsgálódnak, mert kiderült, hogy nem az amerikai kormány levelezőrendszerét használta, hanem azt megkerülve otthonában üzemeltetett egy magánszervert, és erről ímélezgetett. Az ügyben mindazonáltal nem emeltek vádat ellene.