Kire néz fel Clinton és Trump?

2016.09.30. 17:31

Miután a libertariánus Gary Johnson nem tudott megnevezni egy olyan külföldi vezetőt, akit különösen tisztelne, természetesen nekiszegezték ezt a kérdést a két nagypárti elnökjelöltnek, Hillary Clintonnak és Donald Trumpnak is. A válasz pedig más felhanggal, de ugyanaz volt: Angela Merkel német kancellár.

Amikor Chris Matthews műsorvezető feltette a kérdést, akkor Johnson lefagyott, majd viccesen meg is jegyezte, hogy úgy látszik, megint eljött nála egy aleppós pillanat. Végül aztán alelnökjelöltje segítségével Vicente Fox volt mexikói elnököt hozta példaként.

Az interjú után Johnson kampánycsapata azzal próbálta magyarázni a történteket, hogy a jelöltjük egyszerűen nem tud olyan külföldi vezetőt mondani, aki igazán a kedvence lenne. Ezt folytatva Johnson a Twitterre kiírta pénteken, hogy egy nappal az ominózus eset után sem tudna megnevezni egy olyan külföldi vezetőt, akire felnézne.

Amikor viszont Clinton kapta meg ugyanezt a kérdést, ő azt mondta, hogy sok vezetőt kedvel, de közülük is az egyik kedvence Angela Merkel, aki nehéz időkben mutatkozott erős vezetőnek Európában, írja a CNN. Mint mondta, lenyűgözte Merkel vezetői képessége és határozottsága az euróválság alatt, valamint az is, milyen bátran nézett szembe a menekültválsággal. Johnsonnak odaszúrva azonban még hozzátette: „Sok különböző vezetőről is beszélhetünk, ha gondoljátok."

A korábban Vlagyimir Putyin orosz elnököt már méltató Trump a Los Angeles Times szerint szintén Merkelt hozta példaként erre a kérdésre, viszont azt is hozzátette, hogy egy ponton csalódott a német vezetőben. Szerinte Merkel egy nagyszerű vezető, de azt már egyáltalán nem dicsérte, ahogyan az egész migránskérdést kezelte. „Szerintem tragikus hibát követett el másfél éve." Trump már tavaly decemberben is ostorozta Merkelt a menekültválság miatt, azt írta, hogy szerinte „lerombolja Németországot".

A negyedik, még értelmezhető támogatottságú elnökjelölt, a zöldpárti Jill Stein is megpróbált hasznot húzni Johnson bakijából, amikor felsorolta három kedvenc vezetőjét. A probléma csak az, hogy pont nem olyan embereket írt össze, akik az országuk vezetői lennének: Jeremy Corbynt például hiába választották újra hétvégén a brit Munkáspárt élén, kománypozíciót soha nem töltött be korábban.