Megint belenyúlt az amerikai elnökjelölt

2016.09.30. 00:01

A Hillary Clinton és Donald Trump mögött a felmérésekben teljesen esélytelenként, de harmadik helyen álló, libertariánus Gary Johnsonnak megint meggyűlt a baja egy kérdéssel, ezúttal nem tudott elsőre megnevezni egy olyan külföldi vezetőt, akire felnézne.

Amikor Chris Matthews műsorvezető nekiszegezte a kérdést, akkor Johnson lefagyott, majd viccesen meg is jegyezte, hogy úgy látszik, megint eljött nála egy aleppós pillanat. Ezzel arra utalt, hogy szeptember elején azzal égett be, hogy egy váratlanul nekiszegezett kérdésnél nem tudta, mi az az Aleppó, a szíriai háború egyik legfőbb válsággóca.

Johnson arra emlékezett, hogy egy volt mexikói elnököt akar példaként felhozni, de nem jutott eszébe a név, írja a Politico. Végül alelnökjelöltje, William Weld – aki egyébként a héten meghalt Simon Peresz volt izraeli miniszterelnököt vágta rá válaszként a kérdésre – segítette ki, és bedobta Vicente Fox mexikói exelnök nevét. „Fox, ő hatalmas volt" – mondta Johnson. A volt mexikói elnök egyébként a republikánus jelölt, az általa hamis prófétának és őrültnek is nevezett Donald Trump élénk kritikusa.

Az interjú után Johnson kampánycsapata jelezte, hogy szerintük semmi különös nem történt, az egyébként alapvetően belpolitikai programpontokra koncentráló libertariánus jelölt pedig egész egyszerűen nem tudott kiválasztani egy kedvenc külföldi vezetőt. Johnson kampányfőnöke szerint megint Clinton és Trump támogatói fújnak fel egy ilyen esetet.

Johnson és a zöldpárti Jill Stein szereplése leginkább azért fontos, mert alig 40 nappal az elnökválasztás előtt 7,2 és 2,8 százalékon állnak az országos felmérésekben, ezzel pedig fontos szavazókat vehetnek el Clintontól és Trumptól.