Trump szerint briliáns húzás, hogy 18 évig nem fizetett adót

2016.10.04. 06:55
18 hozzászólás

Donald Trump republikánus elnökjelölt hétfő este azt állította, hogy briliáns módon használta ki az amerikai adótörvényeket. A republikánus elnökjelölt kétnapi hallgatás után szólalt meg a New York Times által nyilvánosságra hozott ügyben, amely szerint 1995-ben 916 millió dolláros (mostani árfolyamon több mint 250 milliárd forintos) veszteséget jelzett az adóhivatalnak, és erre hivatkozva 18 éven keresztül nem fizetett szövetségi jövedelemadót.

A coloradói Pueblóban kampányoló Trump azt hangsúlyozta, hogy briliáns megoldása segített neki abban, hogy túlélje az ingatlanpiac akkori nehézségeit.

Ki tudtam használni ennek az országnak az adótörvényeit, így ástam ki a vállalkozásomat az ingatlanpiac gödréből akkor, amikor nagyon kevesek voltak képesek erre

– idézi Trumpot az MTI. Ezzel lényegében a saját képességeit dicsérte, ahogyan kampánymenedzsere és szoros politikai szövetségesei is tették vasárnap óta interjúk egész sorában. Chris Christie, New Jersey kormányzója és Rudy Giuliani, New York volt polgármestere például zseniálisnak nevezte emiatt Trumpot.

Hillary Clinton – miután kampánycsapata hétfő reggel videót hozott nyilvánosságra arról, hogy Trump nem fizetett jövedelemadót – az ohiói Toledóban kampánygyűlésen kérdőjelezte meg republikánus vetélytársa üzleti hozzáértését.

Milyen zseniális üzletember az, aki egyetlen esztendőben egymilliárd dollárt veszít?

– fogalmazta kérdésbe a véleményét.

Közben pénteken New York állam illetékesei elrendelték, hogy a Trump Alapítványnak azonnali hatállyal le kell állítania New York állam területén az adománygyűjtést, ellenkező esetben csalással vádolható. Eric Schneiderman főállamügyész szerint az alapítvány megsértette azt a New York államban érvényben lévő törvényt, hogy minden jótékonysági szervezetnek, amely kívülről (az államon kívülről) kér adományt, regisztráltatnia kell magát a jótékonyságokkal foglalkozó hivatalban.

Előzőleg a Washington Post című amerikai lap cikksorozatot közölt arról, hogy a jótékonysági alapítványhoz beérkezett összegekből finanszíroznak a Donald Trump üzleti tevékenységével összefüggő jogi pereket. Trump kampánycsapata azonnal jelezte, hogy politikai motivációjú döntésről van szó, mert a főállamügyész demokrata párti.