Az USA kimondta: az orosz kormány áll a hekkelések mögött

2016.10.07. 22:22
4 hozzászólás

Az Egyesült Államok Hírszerzési Közössége nagy biztonsággal állítja, hogy az orosz kormány irányította az emailek ellopását amerikai személyektől és intézményektől, köztük politikai szervezetektől

– ez az az állásfoglalás, amire már hetek-hónapok óta vár mindenki, és amit most közös közleményében ír az amerikai belügyminisztérium (DHS) és az amerikai hírszerzést összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI).

A közlemény az utóbbi hónapok sorozatos hekkeléseire utal, amelyekben a Demokrata Párt különböző szervezeteitől loptak el majd szivárogtatott ki érzékeny tartalmú emaileket. Bár egyre több biztonsági szakértő és politikus beszélt arról, hogy az orosz kormányig érhetnek a szálak, maga az amerikai kormány egészen eddig nem állt bele ezekbe a vádakba.

Most viszont a kormányzati hírszerzés legfőbb szervei azt írják, ezek a támadások összhangban állnak más orosz kormányzati kibertámadások módszereivel és motivációival, például az európai közvélemény befolyásolását célzó titkosszolgálati akciókkal. Ezeknek az akcióknak a kiterjedtsége és érzékenysége a közlemény szerint arra utal, hogy csak a legfelsőbb orosz vezetés rendelhette el. Azt is egyértelműen kijelentik, hogy

a támadások célja beavatkozni az amerikai választásba.

A több állam választói adatbázisát ért támadásokkal kapcsolatban viszont azt írják a hírszerzés vezetői, hogy bár orosz hekkerek itt is gyaníthatók az akciók mögött, egyelőre kormányzati kötődést nem lehet megállapítani. Azt viszont kijelenti a közlemény, hogy extrém nehéz lenne magát a választást manipulálni kibertámadásokkal, mert az amerikai választási rendszer nagyon elaprózott, és a szavazógépek nem kapcsolódnak az internethez.

Ettől függetlenül a belügyminisztérium újra felajánlotta a segítségét minden államnak a rendszereik tesztelésében és biztonságosabbá tételében, amivel már számos állam élt is.