Barack Obama egyre jobb elnöknek tűnik, köszönhetően Trumpnak

2016.10.07. 21:19
2 hozzászólás

Hosszú hónapok óta folyamatosan emelkedik Barack Obama elnöki népszerűsége, pedig hosszú időn keresztül, 2013 közepétől egészen idáig márciusig többségben voltak a vele elégedetlenek. Az elnöki munkájával való elégedettség (job approval) azonban március óta folyamatosan, hónapról-hónapra nő.

És akinek ez nagyban köszönhető, az Donald Trump, fejtegeti a Politico cikke.

Az elnök személyiségét még a legnehezebb időkben is nagyra értékelték az emberek, ebben nem volt változás, de most külön emlékezteti őket (Barack Obama karakterére) az, amikor hallják a republikánus jelölt retorikáját – erről Josh Earnest fehérházi szóvivő beszélt. Szerinte az elnök számára mindig a hosszútávú célok elérése volt fontos, és vannak olyan helyzetek, amikor a rövidtávú népszerűségi adatok ennek kárát szenvedik, de Obama hajlandó volt erre, és nyolc év után az amerikaiak is érzik a stratégia eredményét - folytatta a szóvivő.

A Politico cikke szerint azonban a kedvező gazdasági adatokat, a munkanélküliség csökkenését és a gazdasági növekedés felpörgését a faji ellentétek, zavargások és a külpolitikai hibák, például Obama szíriai stratégiája azért ellensúlyozzák.

Mindenesetre Obama munkájával a legfrissebb, októberi CNN/ORC kutatás szerint az amerikaiak 55%-a elégedett és csak 44%-a elégedetlen, ami már szeptemberihez képest is 4%-os javulást jelent, de az egy évvel ezelőttihez képest 11%-os a növekedés. Obama nem csak Donald Trumphoz képest jelent óriási kontrasztot, de a republikánus jelölthöz hasonlóan népszerűtlen Hillary Clintonhoz is.

A Politico cikke szerint Obama népszerűségnövekedése a következő elemekre bontható le:

  • a demokratáknál 12 pontot javított, most 89%-on áll
  • a független szavazók körében 56%-ra jött fel, ez 14 pontos javulás
  • a republikánusoknál viszont csak 2 pontot javítva 13%-ot ér el.

Ez viszont azt is mutatja, hogy az elnök továbbra is megosztó politikus, és hiába szerezte vissza a függetlenek szimpátiáját, az ellenoldal ugyanúgy rühelli.