Orosz lobbista írta Trump oroszbarát beszédét

2016.10.07. 21:53

Egyszerre lobbizott Oroszország közép-európai gázvezeték-projektje mellett és dolgozott Donald Trump első mérvadó külpolitikai témájú, és amúgy meglehetősen oroszbarátra sikerült beszédén Richard Burt.

A Reagan-kormány alatt az USA németországi nagyköveteként is szolgált üzletember a republikánus elnökjelölt külpolitikai kampánystratégiáját is alakíthatta. A kampánystáb tagadta, Burt félig-meddig elismerte az együttműködést.

Az üzletember-diplomata Richard Burt a Politico éresülése szerint 2016 februárjától 365 ezer dollárért lobbizott Oroszország egyik első számú geopolitikai projektje érdekében amerikai döntéshozóknál. Ugyanebben az időben saját anyagokkal járult hozzá Donald Trump kampányához.

Burt alakított az elnökjelölt első olyan beszédén is, amely külpolitikai elképzeléseinek sarkpontjait taglalta. A beszéden a diplomáciai normáknak ellentmondva az amerikai orosz nagykövet is részt vett, Trump szájából többek között elhangzott:

Hiszek benne, hogy - hatalmi pozícióból megközelítve - csökkenhet a feszültség, javulhat a kapcsolatunk Oroszországgal.

Az Északi Áramlatot fújta

A Burt féle orosz lobbi tárgya az Északi Áramlat 2 néven elhíresült orosz gázvezeték megépítésének támogatása volt. Ha megépül, az Északi Áramlat 2 a Gazprom orosz állami gazipari óriáscég tulajdonában lesz, és közvetlen összeköttetést jelent majd Oroszországnak Nyugat-Európával.

A Balti-tenger alatt húzódó gázvezeték megépítését mind a Lengyelország, mind az Obama-kormány ellenzi, mert kiütné a lengyel energetikai cégeket a gázpiacról, valamint Ukrajna és Fehéroroszország kihagyásával tovább erősíthetené az orosz befolyást ezekben az országokban.

Burt megbízása kiterjedt "az EU-s energiabiztonságról szóló washingtoni párbeszéd monitorozására és kiegészítésére" is.

Miután februártól kezdve a gázcégnek dolgozott, Burt tavasszal a Trump kampányban is kivette részét, ezt ő maga és más források is megerősítették. A Politiconak az is tudomására jutott, hogy legalább két alkalommal együtt vacsorázott Jeff Sessions alabamai szenátorral, akit Trump nemzetbiztonsági tanácsa elnökének nevezett ki. A találkozók témája a biztonság- és külpolitika volt, Burt egy korábbi interjúban elismerte, hogy több feliratot és beszámolót készített a témában.

Trump

Az április 27-én elhangzott Trump-beszéd az orosz együttműködés pártjára állt, ami fordulatnak tekinthető a republikánus kampányretorikában.

Egyesek szerint az oroszok nem lesznek méltányosak. Én ezt ki akarom deríteni.

- mondta Donald Trump.

Trump és Moszka kapcsolatával kapcsolatban az is árulkodó, hogy az oroszok panaszt tettek az ENSZ ellen, mikor az kritikával illette a republikánus elnökjelöltet.

A Politico megkeresésére a Trump-kampány szóvivője tagadta, hogy tudomásuk lenne Burt közreműködéséről. Először maga az üzletember sem ismerte el a helyzetet, majd korábbi interjúinak ellentmondva jelentősen lekicsinyítette tulajdon szerepét a republikánus kampánnyal való együttműködésben.