Á, ez csak férfibeszéd

GettyImages-614761438
2016.10.19. 14:48
„Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz" – mondta úgy nagy általánosságban a szép nőkről Donald Trump egy 11 évvel ezelőtti, de másfél hete nyilvánosságra került tévéinterjún, amikor azt hitte, még nincs bekapcsolva a mikrofonja. A trumpista nők, akikkel beszéltünk, meglepődtek ugyan a másfél hete kiszivárgott felvételen hallható durva beszéd hallatán, de állítják: a férfiak már csak ilyenek, gyakran beszélnek egymás közt így a nőkről. Azt is megnéztük, milyen érvelésekkel védekezik, és megy át ellentámadásba az elmúlt napokban a választási csalás lehetőségét kampánya középpontjába helyező Donald Trump. Trump támogatottsága felmérések szerint alig csökkent az elmúlt hetek botrányai miatt saját táborában, viszont alig három héttel a választás előtt összességében Clinton tovább erősödött.

De nem csak a „Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz" szöveg került napvilágra mostanában. Egy másik felvételen Trump elismerte, hogy a saját lánya, Ivanka Trump „jó bula", miután korábban azt is mondta róla, hogy akár le is feküdne vele, ha nem lenne a lánya. És a botránysorozat még itt sem ért véget, volt olyan nő, aki azzal vádolta meg Trumpot a múlt héten, hogy ellentmondást nem tűrően ráhajtott évekkel ezelőtt, „olyan volt, mint egy polip, a keze ott volt mindenhol."

„Nagyon meglepődtem, miután én soha az elmúlt 23 év alatt nem hallottam és nem tapasztaltam semmilyen körülmények között tiszteletlen viselkedést, vagy akar megjegyzést nőkkel szemben Donald Trumptól. Viszont hozzá kell tennem, hogy tudom azt, hogy 

férfiak egymás között szoktak így beszélni, de nyilván nem bekapcsolt mikrofonba

– mondta az Indexnek a 2005-ös felvételről Varga Ildikó, az a magyar származású amerikai nő, aki Donald Trump személyes ismerőse és Egyesült Államok-szerte huszonhét olyan nőszervezet beindításában vett részt, amelyek a republikánus elnökjelöltet támogatják. Varga Ildikó azt mondja, ugyan elítéli az ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket a nőkkel szemben, de alapvetően nem változott Donald Trumpról a véleménye. „Most is úgy gondolom, hogy ő az, aki az USA gazdasági és politikai problémáit helyre tudja hozni”.

A nőszervezetek, amiknek a beindításában Varga Ildikó részt vett, azért küzdenek, hogy bemutassák Trump család- és nőbarát oldalát. „A szervezeteinkben téma volt a hangfelvétel, de a nők véleménye az volt, hogy ez csak „férfibeszéd”, és hogy a Clinton-kampány próbálja elvonni az emberek figyelmet a valós problémákról. Időzítve volt az is, hogy mikor kerüljön napvilágra a felvétel” - magyarázta Varga Ildikó.

Trump ellentámadásba ment át

Másfél hete, a 2005-ös felvétel nyilvánosságra kerülése után közvetlenül Trump előbb elnézést kért, ha bárkit megsértett volna, viszont a felháborodáshullám hatására aztán egy másfél perces videóban is kénytelen volt bocsánatot kérni – de Bill Clinton ügyeit felemlegetve rögtön át is ment ellentámadásba. Trump az október 9-i második tévévitán az elsőként bedobott védekezését vette elő, és öltözői magánbeszélgetésnek minősítette a felvételen hallható durva megjegyzéseit, azt pedig konkrétan tagadta, hogy valóban zaklatott is volna nőket. Ellenben a férje ügyei miatt is támadott Hillary Clintont akár börtönbe is záratná a külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezése, és a több tízezer törölt email miatt.

Azonban a botránysorozat nem ért véget a 2005-ös felvételek nyilvánosságra kerülésével, hiszen a múlt héten még nyolc nő állt elő azzal, hogy Trump akaratuk ellenére nyomult rájuk az elmúlt évtizedekben. Michelle Obama first lady remegő hangon szólt a szexuális ragadozó Trumpról, a republikánus jelölt viszont mindent tagadott, és még arra is célzott, hogy a vádlói között van olyan nő, aki nem elég vonzó ahhoz, hogy letámadja.

Trump szerint összehangolt támadást indítottak ellene, és lényegében egy olyan összeesküvésről beszélt, amiben számos nő, a demokraták, a média, de még a republikánus pártvezetés egy része is benne lehet. A republikánus vezetésből sokan annak sem nagyon örültek, hogy

Trump megint állandó témájává tette, hogy választási csalást gyanít.

Erre annak ellenére tért most vissza, hogy a szeptember végi első tévévita végén már kimondta: teljes mértékben támogatni fogja Clintont, ha a demokrata jelölt nyer november 8-án. Mike Pence alelnökjelölt előbb azt mondta, hogy elfogadják a választás végeredményét, bármi legyen is az, hétfőn viszont már ő is arról beszélt, hogy a média megpróbálja elcsalni Clintonnak a választást, és arra kérte az aktivistákat, hogy segítsenek a szavazóhelyiségeknél is megőrizni a választás tisztaságát majd november 8-án. Trump gyűlésein ez lett az elsődleges téma az elmúlt héten, és a Politico felmérése szerint összességében 41 százalék, a republikánusoknak pedig a háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy elcsalják a választást.

Viszont közben Trump felesége, Melania a hét elején adott interjúban a férjét ért vádakra reagált. Elfogadhatatlannak nevezte ugyan a 2005-ös megjegyzéseket, de azt állította, hogy hazudnak a Trumpot megvádoló nők. Szerinte a férje egy kedves úriember, sosem zaklatna nőket szexuálisan.

Elterelő taktikának tartják Clintonéktól

Miközben számos republikánus politikusnő, többek között az újraválasztásáért harcoló Kelly Ayotte New Hampshire-i szenátor, vagy éppen Condoleeza Rice volt külügyminiszter sietett elhatárolódni Trumptól a botrányok miatt, még többen vannak azok a támogatók, akik nagyjából a Trumptól is elhangzó érvelések mentén magyarázzák, hogy miért állnak ki továbbra is jelöltjük mögött. A legtöbben keményen támadják Hillary Clintont, aki szerintük megbocsáthatatlan bűnöket követett el, így aztán Trump lehet bármilyen szexista, ez nem tántoríthatja el legeltökéltebb támogatóit.

Trump egy másik támogatója, Gina Franano újságíró Vargánál is tovább ment, és azt állítja, szerinte Trump csak az igazságot mondta ki a celebek körüli rajongó nőkről. „Itt egy férfi beszélt egy másikkal, ráadásul ha egy olyan nőről van szó, akiket a sztárok körül láttam az elmúlt évtizedekben, akkor nagyon valószínű, hogy Trump igazat beszélt” – mondta az Indexnek, majd hozzátette, hogy már csak azért sem változott Donald Trumpról negatív irányban a nőkkel kapcsolatos megjegyzései miatt a véleménye, mert szerinte „semmi sem fogható azokhoz a szörnyűségekhez, amiket Hillary Clinton csinál. Hillary egy bűnöző, akinek börtönbe kell kerülnie.”

Terry Ebert-Mendozza egy óriási ingatlancéget vezet, ami Chicago belvárosában lévő toronyházakat ad bérbe. A 68 éves vállalkozó 25 éve ismeri a republikánus elnökjelöltet, most egyszerűen gyerekesnek nevezte Trump megjegyzéseit. „Nem voltam boldog, amikor láttam ezt a 11 évvel ezelőtti videót, amiben Mr. Trump és Billy Bush gyerekesen viselkednek. Az első gondolatom az volt, hogy efféle szemetet fognak egészen a választás napjáig Trumpra dobálni, egyszerűen azért, mert volt ereje felhozni Mr. Clinton szexuális abúzusait” – mondta az Indexnek. Terry Ebert-Mendozza szerint a hangfelvétel egy elterelő technika Clinton-stáb részéről. A nyilatkozó trumpista nők megbocsáthatatlannak tartják azt is, hogy szerintük Clinton is felelős azért, hogy amerikaiak haltak meg a bengázi követség elleni támadásban.

Trumpista nők: Suzi Goldsmith, Toni Holt-Kramer, Terry Ebert-Mendozza, Janet Levy
Trumpista nők: Suzi Goldsmith, Toni Holt-Kramer, Terry Ebert-Mendozza, Janet Levy

Terry Ebert-Mendozza szerint a hangfelvételen Trump nem is a valódi arcát mutatja. „Sajnos olyan világban élünk, ahol a nőket olykor szexuális tárgyként kezelik, de nem hiszem, hogy Mr. Trump is így látná a nőket.

Ő egy „alfaférfi”, és az alfaférfiak olykor mondanak buta dolgokat, de személyesen, ahol ez igazán számít, Mr. Trump tiszteletteljes, sőt szerény férfi.

Az elmúlt 25 évben soha nem láttam tőle semmilyen oda nem illő viselkedést. Még akkor is úriember, amikor a nők odadobják magukat nekik: vagy odébbáll, vagy szól a testőrének” – elemezte az elnökjelölt viselkedését.

Elítélik, de így is kitartanak

Azonban magasabb szinteken is bőven maradtak női támogatói Trumpnak. Az előválasztások óta Trumpot támogató Pam Bondi floridai főállamügyész múlt hét végén beszélt nyilvánosan republikánus támogatók előtt. Undorítónak nevezte Trump nőkre tett megjegyzéseit, viszont hozzátette, hogy többször is beszélt telefonon a republikánus jelölttel, aki „elszörnyedt, bocsánatot kért". Mint mondta, ő megbocsát Trumpnak – korábban Mike Pence alelnökjelölt, és Melania, a milliárdos felesége is erre kérte a szavazókat.

Mások egész egyszerűen pragmatikus okokból tartanak ki Trump mellett, akit sok esetben erkölcsileg akár elítélnek, de szerintük a legjobban képviseli őket, és a szexista megjegyzéseknél fontosabb nekik, hogy tőle remélnek változást Washingtonban. A SurveyMonkey felmérése szerint a leginkább a gazdaság és a terrorizmus aggasztja a republikánus nőket. Különösen érdekes azonban az ultrakonzervatív, evangéliumi keresztény Trump-szavazók helyzete. A Politico gyűjtése szerint egyikük Facebookra is kiírta, hogy felzaklatták ugyan Trump szavai, de

a legfelsőbb bíróság a választás legfontosabb kérdése.

Az ultrakonzervatív Antonin Scalia bíró halála óta helye betöltetlen maradt a testületben, mivel a republikánus többségű kongresszus vitára sem bocsátotta Barack Obama balközép irányultságú jelöltjét. Ehelyett azt hangoztatták, hogy majd az új elnöknek kellene új jelölttel előállnia. Ráadásul a leginkább liberális Ruth Bader Ginsburg bírónő visszavonulása is elképzelhető a következő ciklus alatt, így a következő elnök könnyen évtizedekre előre meghatározhatja a legfelsőbb bíróság erőviszonyait.

A többségnek nem változott a véleménye

Az már a videó kikerülése után nem sokkal készített Morning Consult/Politico felmérésből kiderült, hogy a republikánusok háromnegyede úgy vélte, a pártvezetésnek továbbra is támogatnia kellene a jelöltjét. A republikánus nők között nagyjából hasonló volt ez az arány. Más felmérésekből is az derült ki, hogy a republikánusoknak a 82-84 százaléka támogatja Trumpot, ami nem jelentősen alacsonyabb, mint a republikánus jelöltek esetében a legutóbbi elnökválasztások alatt mért 90-93 százalék.

A SurveyMonkey szerint a republikánus nők 39 százaléka szerint Trump nagyon tiszteli a nőket, míg a férfiaknak a 47 százaléka vélekedett hasonlóan. Ehhez jön még hozzá, hogy a nők és a férfiak is 39 százalékban gondolták, hogy valamennyire tiszteli a nőket, vagyis a többség szemében elmentek a nyilvánosságra került megjegyzései.

A hétvégén az ABC News/Washington Post felméréséből az is kiderült, hogy tízből hat választó nem gondolja, hogy őszintén kért volna bocsánatot Trump, és még a republikánusok kicsit több mint egyötöde sem hisz neki. Viszont az is látszott, hogy

a republikánusok 84 százalékának nem változott a véleménye a felvétel miatt,míg csupán 13 százalék állította, hogy kevésbé szavazna Trumpra.

Volt két százaléknyi olyan szavazó is, aki pedig egyenesen szimpatikusabbnak látja Trumpot az eset óta.

Nőtt Clinton előnye

Az már eddig is látszott, hogy Trump eltökélt támogatói a nőkre tett dehonesztáló megjegyzései, az azóta előkerülő ügyek, valamint a republikánus pártvezetés egy részével kirobbant hadakozás ellenére is kitartanak mellette, csalást kiáltva pedig még tovább is tüzelheti támogatóit. Csakhogy Trumpnak önmagában ez még kevés, ha nem tud megszólítani nagy számban bizonytalan szavazókat is, akkor nem lesz igazi esélye a csatatérállamokban, sőt, még olyan republikánus államokban is közel kerülhet Clinton, mint amilyen Arizona. Márpedig az ABC News/Washington Post felmérésében a függetlenek 38 százaléka mondta, hogy kevésbé szavazna rá a 2005-ös felvétel hatására (míg háromötödüket ez nem befolyásolja majd a döntésében), és a még bizonytalan, vagy kisebb jelöltekre szavazók nagy többségének inkább Clinton a másodlagos preferenciája.

A személyes megkérdezésen alapuló legutóbbi felmérések alapján Clinton átlagosan 20 ponttal vezet a nők között, míg Trump 7-tel a férfiak között, írja a FiveThirtyEight. Ez utóbbi egyáltalán nem kirívó egy republikánus jelölttől, ellenben a demokraták nem szokták ekkora különbséggel nyerni a nőket. Utoljára pont a republikánus Richard Nixon nyert ekkorát mind a nők és a férfiak között, amikor felmosta a padlót George McGovernnel 1972-ben. Obama 2008-ban például 14 ponttal, négy éve pedig 12 ponttal nyert a nők között.

Clinton előnye a nők között most azért is döntheti el a választást, mert várhatóan a szavazók 53 százaléka nő lesz. Ha ki is tartanak a milliárdos mögött a trumpista nők, amíg nem tudja növelni a támogatottságát, addig Clintonnak sokkal nagyobb esélye van a végső győzelemre. A RealClearPolitics legutóbbi összesítése szerint a demokrata jelölt 7,3-7,5 százalékponttal vezet országosan, a FiveThirtyEight szerint pedig ez az állás:

A második vitán főként a saját táborát próbálta feltüzelni, de a magyar idő szerint szerda éjszaka tartott harmadik, és egyben utolsó elnökjelölti vita Trump egyik utolsó esélye lehet, hogy valamennyire befolyásolja a mostani trendeket, amik alig három héttel a választás előtt egyáltalán nem neki kedveznek. Miután a felvezetésben a választási csalás lehetőségét helyezte kampánya középpontjába, ezért a Wikileaksen kiszivárgott, Clintonnak kényes levelek és az emailbotrány új fejleményei mellett megint kemény sárdobálásra lehet számítani mindkét oldalon.