Összedőlhet a tőzsde, ha Trump nyer

2016.11.08. 15:57

Elszabadulhat a pokol szerdán a világ tőzsdéin, ha Donald Trump megveri Hillary Clintont az amerikai elnökválasztáson, legalábbis ettől tart sok tőzsdei elemző és befektető. A Guardian azt írja, hogy kedden több befektetési cég arra figyelmeztette az ügyfeleit, hogy nagy eladási hullám jöhet szerdán, ha Trump nyer, vagyis a részvények és egyéb értékpapírok értéke zuhanni kezdhet. 

A lapnak nyilatkozó elemzők szerint ha Trump nyer, az a feltörekvő országok értékpapírjainak és valutáinak lehet különösen rossz, de az amerikai dollár árfolyama is eshet 5-10 százalékot. Ebben az esetben a piac nagy valószínűséggel pánikolna, és aki csak tehetné, inkább nagyon biztonságosnak számító értékpapírokba, mondjuk államkötvényekbe és aranyba fektetne, míg minden más vesztene az értékéből. Ha viszont Clinton nyer, akkor nagyon pörögnének a tőzsdék és az állampapírokon kívül minden értékpapírnak növekedne az árfolyama.

A tőzsdei befektetők azért tartanak egy Trump győzelemtől, mert többségük megítélése szerint a szabadkereskedelmi egyezményeket és nyitott határokat ellenző Trump szétverné az USA mostani kereskedelmi kapcsolatait és destabilizálná a globális pénzügyi rendszert. A hatást valamennyire ellensúlyozná, hogy Trump nagy valószínűséggel csökkentené a cégekre kivetett adókat, de ettől még óriási bizonytalanságot jelentene a globális gazdasági rendszerben az, ha Trump politikáira kellene várni. Clinton ezzel szemben nagyjából a mostani status quo továbbélését jelentené.

A keddi piaci mozgásokból amúgy úgy tűnik, hogy a befektetők inkább számítanak arra, hogy Clinton nyer, mint hogy nem, de mindenki nagyon óvatos. Azt, hogy a befektetők inkább fogadnának most Clintonra, az jelzi például, hogy a mexikói peso árfolyama, amely emelkedett, miután kiderült, hogy az FBI nem talált semmi büntethetőt Clinton legújabban megtalált emailjeiben.

A peso árfolyama szerdán reggel is emelkedett még, ami azt jelzi, hogy a befektetők még mindig bíznak Clinton győzelmében. A Mexikói valuta lenne ugyanis Trump egyik első áldozata, a republikánus jelölt ugyanis azzal kampányolt, hogy újratárgyalja majd az USA és Mexikó közötti szabadkereskedelmi egyezményt, ami rosszul érintené Mexikó gazdaságát, és így a peso árfolyamát is. 

A befektetők és elemzők viszont most óvatosak, inkább megvárják, hogy mi lesz a választások eredménye. Idén már egyszer nagyon rosszul jártak, amikor júniusban mindenki arra számított, hogy a britek nem fogják megszavazni a Brexitet, aztán mégis megszavazták.