Clinton: Ez fájdalmas, és sokáig az is lesz

2016.11.09. 18:25

"A feleségem és én nagyon büszkék vagyunk Hillary Clintonra" - vezette fel Tim Kaine Hillary Clinton, a vereséget szenvedett amerikai demokrata elnökjelölt két órás csúszással megkezdett beszédét. Kaine elmondta, mennyire lojálisok az emberek Clintonhoz. Arról is beszélt, hogy abban senki nem kételkedett, hogy Hillary Clinton elismeri majd a vereségét.

Aztán jött Clinton, mosolyogva.

Köszönöm. Köszönöm mindenkinek! Nagyon köszönöm, hogy itt vannak

− kezdte beszédét. Azzal folytatta, hogy reméli, Trump sikeres elnöke lesz minden amerikainak. "Sajnálom, hogy nem nyertük ezt a választást" - mondta, hozzátéve, hogy a jelenlévők képviselik Amerika legjobbjait.

Tudom, milyen csalódottak lehetnek, mert én is az vagyok

− mondta, majd hozzátette,

ez fájdalmas, és sokáig az is lesz.

Szerinte a kampányuk nem egy emberről és nem egy választásról szólt, hanem az országról. „Nemzetünk mélyebben megosztott, mint gondoltuk. De hiszünk Amerikában" - mondta, kicsit később pedig arról beszélt, hogy elfogadják, hogy Trump lesz az elnökük.

Clinton azt is hozzátette, hogy felajánlotta Trumpnak, hogy együtt dolgozzanak az országért, illetve azt is elmondta, hogy a hatalom békés átadása mindig is az amerikai demokrácia erőssége volt, a vereség pedig bármennyire is fájdalmas, de el kell fogadni, az esélyt pedig meg kell adni Donald Trumpnak is, hogy jó elnök lehessen.

Clinton után Obama, hivatalban lévő amerikai elnök is megszólalt. Beszédében elmondta, hogy már gratulált Trumpnak és meghívta csütörtökre a Fehér házba, hogy az átmeneti időszakról beszélgessenek.

Vannak komoly ellentéteink, de nyolc évvel ezelőtt Bushsal is voltak

- fogalmazott és hozzátette, hogy csapatát arra kérte, hogy hasonlóan simán intézzék ezt az átmeneti időszakot, mint nyolc éve Bush csapata tette.

Nem demokraták és republikánusok vagyunk elsősorban, hanem amerikaiak és hazafik. Bízom abban, hogy Trump is ennek szellemében fog elnökölni

- fogalmazott Obama, aki szerint hosszú és fárasztó kampányon vannak túl, de "a demokrácia néha hangos és nem is feltétlenül inspiráló".

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft