Merkel szoros együttműködést ajánlott Trumpnak

2016.11.11. 13:58 Módosítva: 2016.11.11. 15:42

Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon beszélt Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel, mondta Georg Streiter helyettes kormányszóvivő az MTI szerint. Merkel gratulált Donald Trumpnak választási győzelméhez, és közölte, a közös értékek szoros kapcsolatba fűzik Németországot és az Egyesült Államokat.

A kancellár a két ország hagyományosan nagyon jó és baráti kapcsolata alapján szoros együttműködést kínált a megválasztott elnöknek. Merkel és Trump a 2017-es németországi G20-csúcson személyesen találkozik majd.

Georg Streiter kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy Donald Trump környezetéből pontosan kivel vagy kikkel tud egyeztetni a kancellár kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, Christoph Heusgen a megválasztott amerikai elnök terveiről, külpolitikai programjáról. A helyettes kormányszóvivő csupán annyit mondott, hogy vannak lehetőségek kapcsolatok kialakítására.

Ezzel összefüggésben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy pénteki interjúban kiemelte, hogy „sötétben tapogatózik a teljes washingtoni külpolitikai közösség", az amerikai fővárosban dolgozó diplomaták, kutatók, külpolitikai szakpolitikusok nem tudják, hogy mihez kezd majd Donald Trump. A német diplomácia vezetője a Spiegel Online hírportálnak elmondta: a közelmúltban többször beszélt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel Donald Trump lehetséges külpolitikájáról, és ő sem tudott felvilágosítással szolgálni.

Hollande felhívja Trumpot

François Hollande francia államfő pénteken bejelentette, hogy a nap folyamán az álláspontok tisztázására telefonon egyeztet Donald Trumppal. Hollande szerdán gratulált a republikánus jelölt elnökké választásához, de úgy vélte, hogy a választási eredmény bizonytalan időszakot nyit meg. „Az én feladatom biztosítani, hogy legyenek kapcsolatok, a legjobbak, de azoknak őszinte és egyértelmű alapokon kell nyugodniuk" – hangsúlyozta.

Trump nem tervez fordulatot Dél-Korea esetében

Trump egyébként két nap alatt változtatott a Dél-Korea esetében képviselt álláspontján is. Trump a kampányban többek között arról beszélt, hogy felmondhatja azt a régi amerikai ígéretet, hogy megvédik Dél-Koreát. A helyi tőzsde ezért bezuhant, Pak Gunje elnök pedig a biztonsági tanács rendkívüli ülését is összehívta Trump győzelme után.

Viszont csütörtökön Trump telefonon beszélt Pakkal, és azt ígérte, hogy fenntartja a mostani biztonsági együttműködést, különös tekintettel a bizonytalan észak-koreai helyzetre. Pak hivatala szerint a dél-koreai elnök a tízperces telefonbeszélgetés alatt azt mondta, hogy várakozásaik szerint erősíteni tudják számos területen a szövetségüket. Trump azt mondta, teljes mértékben egyetért vele.