Sztárügyvéd könyörög Trumpnak, hogy ne perelje be az őt szexuális zaklatással vádló nőket

2016.11.12. 08:51

Ez történt Amerikában, amíg mi aludtunk:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy bizalomépítő jelleggel Donald Trump lassíthatná a NATO terjeszkedését vagy visszavonhatná a szövetség haderejét az orosz határok közeléből, "ez afféle enyhüléshez vezetne Európában". Trump a kampányban arról beszélt, hogy a NATO idejétmúlt, mert egy már nem létező, szovjet fenyegetés ellen találták ki. A megválasztott elnök arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem biztos, hogy megvédi azokat az országokat, amelyek nem veszik ki megfelelően részüket a kölcsönös védelem költségeiből. Peszkov a NATO-t a konfrontáció eszközének nevezte, szerinte a szövetség terjeszkedése miatt Oroszországban "nem érzik magukat biztonságban". "Természetesen intézkednünk kell, hogy ezt ellensúlyozzuk" - mondta.
  • Egységre szólított fel pénteken Barack Obama a választási kampányt követően három nappal az elnökválasztás után, a veteránok napján az arlingtoni katonai temetőben elmondott beszédében. "Az amerikai ösztön sosem az volt, hogy menedéket keressünk a sarokban, hanem hogy erőt merítsünk közös hitünkből, hogy egységet kovácsoljunk hatalmas sokszínűségünkből, hogy megőrizzük erőnket és egységünket, akkor is, ha nehéz". 
Barack Obama
Barack Obama
Fotó: Kevin Lamarque / Reuters
  • A Republikánus Párt és Donald Trump határozottan elhatárolódott pénteken a fajgyűlölő Ku Klux Klan által meghirdetett észak-karolinai felvonulástól, amellyel Trump elnökválasztási győzelmét akarja megünnepelni a szélsőséges szervezet. A fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölő szervezet december 3-ra hirdette meg felvonulását.  Az észak-karolinai republikánusok és demokraták közös nyilatkozatban ítélték el a kezdeményezést: "undorodunk, és a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a szélsőséges ideológiát és a hozzá kapcsolódó akciókat". Donald Trump és kampánycsapata szintén azonnal elítélte a Ku Klux Klan tervezett demonstrációját. "Mr. Trump és munkatársai változatlanul elhatárolódnak ezektől a csoportoktól és egyénektől, s a leghatározottabban elítélik gyűlöletkeltő üzeneteiket".
  • Mandátumának év végi lejárta előtt szeretne személyesen találkozni Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár - derül ki a koreai politikus által pénteken adott interjúból. Ban arra szeretné kérni a januárban hivatalba lépő Trumpot, hogy az Egyesült Államok a jövőben is töltsön be vezető szerepet a világban. A leköszönő ENSZ-főtitkár világossá tette, bízik abban, hogy Trump nem teljesíti ígéretét a párizsi klímamegállapodás felmondásáról.
  • Gloria Allred amerikai sztárügyvéd arra kérte Donald Trumpot, hogy ne indítson rágalmazási pereket az őt szexuális zaklatással vádoló nők ellen.  Az egyik vádlóval, Summer Zervosszal közösen megtartott sajtókonferenciáján Allred - aki a szexuális visszaélések ügyében indított peres eljárások és sztárok válópereinek egyik legismertebb ügyvédje az Egyesült Államokban - azt kérte Trumptól, hogy vállaljon kötelezettséget arra, hogy nem indít ellenük peres eljárást. Egyes kommentárok szerint a magyarázat az lehet, hogy a hosszúnak és költségesnek ígérkező pert a Donald Trumpot megvádoló nők elveszítenék.