Trump mégsem perli be Clintont

2016.11.22. 19:18 Módosítva: 2016.11.22. 19:19

Donald Trump nem tervezi, hogy pert indít Hillary Clinton ellen, jelentette be a leendő elnök kampánymenedzsere kedden. A demokrata jelöltet email-botránya és családi alapítványának finanszírozása miatt akarta perelni Trump.

Trump korábban egészen odáig ment, hogy a kampányának látogatóival azt kántáltatta: "Csukják le" - emlékeztet a Washington Post.

Trump lépése mégsem megnyugtató. A per felvetése és az attól való elállás is szakítást jelent attól az amerikai jogrendet megalapozó elvtől, amely szerint az FBI és a legfőbb ügyész szabad akaratából dönt ilyen ügyekről, és minderre az elnöknek nincs ráhatása.

"A beiktatásra váró elnök demonstrálja teljes hozzá nem értését arról, hogy a kormány miként hozza meg ezeket a döntéseket" - mondta Stephen I. Vladek, texasi egyetem jogász professzora.

Trump felvetését nem osztja a Republikánus párt teljes vezetése sem. Jason Chaffetz, utah-i szenátor, aki egy meghatározó kormányzati reformbizottság elnöke, például jelezte, hogy folytatni szeretné a clinton ügyet, Annak ellenére is, hogy az FBI elnöke, James Comey sokadszorra jelentette ki, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy a vizsgálatot folytassák.